Дефиницията за „разминаване на косъм“ между пътнически и бизнес самолет в Бостън

317 прочитания

Американското Национално бюро за разследване на транспортни произшествия /NTSB/ разкри случай от 27 февруари 2023-а, при който излетял без разрешение бизнес-джет Learjet от международното летище в Бостън за малко не предизвиква свирепа катастрофа с кацащ пътнически Ембраер Е-190 на JetBlue на перпендикулярната полоса.

Инцидентът е запечатан на снимки и видео от кабината на пътническия полет, от които може да ви настръхне косата. На тях се вижда силуетът на излитащия с висока скорост Learjet пред очите на кацащия екипаж на Jet Blue, като е очевидно, че сблъсък се разминава за не повече от 1-2 секунди.

Според NTSB пилотът на бизнес самолета Лиърджет 60, изпълняващ полет за компанията Hop-a-Jet, е получил разрешение от кулата да излезе на изпълнителен старт на полоса 9 и да изчака.

По същото време пътническия Е190-100 пристигащ от Нашвил получава разрешение на кацане на пресичащата полоса 4R.

Независимо от това, че пилотът на Лиърджета потвържадава и повтаря инструкциите на кулата, самолетът все пак започва засилване за излитане.

Летището разполага с наземна система за контрол на движението, която незабавно дава предупреждение, в резултат на което кулата инструктира кацащия Е190 да прекрати кацането и да предприеме минаване на втори кръг. Пилотът на JetBlue успява да активира минаването на втори кръг едва при достигане на точката на пресичане на двете полоси.

На снимката горе, публикувана официално от NTSB се вижда разминаването, заснето от кабината на кацащия Ембраер. Според техните данни, най-близкото разстояние между двата самолета при разминаването е било 9 метра.

Пилотът на самолета-нарушител заявил пред разследващите, че вероятно е повторил инструкцията на кулата, но в мислите си е бил убеден, че е получил разрешение за излитане.

Заключението на NTSB, е причина за инцидента е неправомерното излитане, предприето без разрешение от екипажа на бизнес самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Боинг 767 на United се огъна при твърдо кацане
Следваща публикация
Отново аварийно кацане в полето с A320 на Урал Еърлайнс
317 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият Bombardier Learjet 75 Liberty

Канадската самолетостроителна компания Bombardier представи на 9 юли новият си бизнес-джет – Learjet 75 Liberty.…
Меню