Пак удължиха срока на концесията на летище София

19 прочитания

Оферти за концесията на летище София ще се приемат до 3 април, съобщи Министерството на транспорта в петък вечерта, на 1 февруари 2019.

Заявленията ще бъдат отворени на 4 април 2019 г. в 9:30 часа българско време.

Съответно удължава се и срокът за разяснения или допълнителна информация, с което ще се промени и документацията за концесията.

„Настоящото решение е резултат на искания на икономически оператори за удължаване на срока за подаване на заявления и оферти и е съгласувано със, подкрепено и препоръчано от консултанта на министерството по сделката – Международната финансова корпорация, част от Групата на Световната банка, в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и занапред ще продължи да разчита на съветите на Международната финансова корпорация, част от Групата на Световната банка, за успешното приключване на сделката“, пише в съобщението на Министерството на транспорта, пуснато до медиите след края на работния ден.

Решението /№ РК-7 от 01.02.2019 г./, с което се прави поправка на Обявление 2018/S 127-290417, е публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз на 5 юли 2018 г.

Това е четвъртото отлагане на срока за подаване на документи за концесията. Първоначалният срок бе 22 октомври. Той бе отложен до декември 2018, а след това до 5 февруари 2019. Сега се дава нова отсрочка от 2 месеца.

До 1 февруари документи подаде само един кандидат да управлява летище София – британският оператор MAG в консорциум с китайските си партньори от BCEG.

През ноември пресата в Испания съобщи, че испанският летищен оператор Aena анализира възможностите на летище София.

Интерес има и от страна на Aeroports de Paris.

Черноморските ни летища Варна и Бургас се управляват от Фрапорт Туин Стар, която спечели концесията преди 10г и в последните години записаха двуцифрен ръст на пътниците.

Нито една от последните три компании обаче не е внесла документи.

Концесията е обявена за 35 години и от нея държавата трябва да спечели 550 милиона евро за целия срок.

280 милиона евро трябва да бъдат платени в началото.

Очаква се летището да генерира приходи на оператора от 3,46 милиарда евро за целия период и до 3,9 милиарда евро, ако бъде удължен до 46 години и 7 месеца.

Снимка: Авиофорум.

Свързани теми

Предишна публикация
РВД набира кандидати за Ръководител на полети
Следваща публикация
Летища и морско равнище – опасна близост
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lufthansa пусна джъмбо до Майорка

 Изправена пред голямото търсене на почивки на слънце, германската авиокомпания пусна до Майорка самолети с…
Меню