WOW Air се възроди в карго авиокомпания

103 прочитания
WOW carGO, наследникът на фалиралата исландска нискоразходна авиокомпания WOW Air обяви начало на глобалните си операции на 5 юни 2020. Основната база на превозвача е на източното американско крайбрежие, в Мартинсбърг, Западна Вирджиния.

На американското летище е разположен глобалния логистичен център на компанията, административния й офис и хангарите за поддръжка. Авиокомпанията ще оперира с IATA код WW.

Възраждането

Мартинсбърг е малко градче, в близост до столицата Вашингтон, през което минават няколко важни американски магистрали. Местното летище е частна собственост и се използва основно от леката и бизнес авиация, но широката и дълга полоса за излитане и кацане дава възможност за използването му от големи самолети. Там няма базирани други авиокомпании.

Летище Мартинсбърг

Летище Мартинсбърг

WOW Air е основана през ноември 2011 от исландския предприемач Скули Могенсен, който тогава развива високотехнологични и телеком бизнеси в Исландия и Европа. Основен инвеститор е холдингът Титан, собственост на Могенсен. Авиокомпанията стартира полети през ноември 2012 като нискоразходен превозвач на близки и далечни разстояния, свързващ Исландия и северна Европа със САЩ и Канада.

За кратко пътническата WOW Air разполагаше и с 4 самолета А330-300

За кратко пътническата WOW Air разполагаше и с 4 самолета А330-300

Кризата в WOW започва през 2018, когато северноамериканския пазар бележи спад от над 5% и авиокомпанията връща 4 от широкофюзелажните си самолети А330 и започва да търси външно финансиране.

Сериозен интерес проявява само холдингът Indigo Partners, основен акционер в унгарската Wizz Air и индийската IndiGo, но в навечерието на подписването на споразумението за стратегическо партньорство през март 2019 Индиго се отказва от сделката. На следващия ден превозвачът спира да лети и месец по-късно обявява фалит.

Основният флот от 10 самолета на WOW беше от Airbus A321

Основният флот от 10 самолета на WOW беше от Airbus A321

Активите на WOW са изкупени през септември 2019 от USAerospace Associates, която обявява, че ще възобнови полетите през декември 2019 с американски сертификат за летателен оператор между Вашингтон и Рейкявик. Стартът обаче се отлага по административни причини за февруари 2020, когато започна глобалната корона-криза.

Сега WOW се възражда като изцяло товарен оператор със скромен флот от само 2 самолета Боинг 767-200F.

Свързани теми

Предишна публикация
Интерактивна карта от IATA показва къде може да се пътува със самолет
Следваща публикация
Боинг започва полетите по ресертифициране на 737 MAX
103 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню