Собствениците на Blue Air са готови да предадат 75% от авиокомпанията на държавата

127 прочитания

Румънската частна авиокомпания Blue Air съобщава в публична декларация, че е предприела незабавни стъпки за поканата на Държавната агенция за управление на активите на общото събрание на акционерите на фирмата, на което тя да поеме контрола върху 75% от компанията.

„Настояваме държавата да премине към изпълнение на гаранциите върху отпуснатите 60 милиона евро държавна помощ за възстановяване,“ която авиокомпанията получи през последните 12 месеца.

Ситуацията обаче не е толкова проста, колкото изглежда на пръв поглед, защото тези 75% са като горещ картоф, който собствениците на компанията и държавата се опитват да си прехвърлят, пишат специализираните румънски авиационни медии. Това е така, защото пазарната стойност на Blue Air към момента е отрицателна, което ще означава, че държавата трябва да поеме отговорността за изплащането на дължими към пътниците компенсации, а не да се опита да възстанови поне частично сумите по дадения спасителен заем.

Две години след получаването на този заем през октомври 2020-а, Блу Еър прекрати полетите си през октомври тази година и възстановяването им изглежда няма да се състои. Заемът е от държавната Eximbank, която е в правото си да се възползва от условията по гарантирането на кредита, а именно да поеме контрола върху авиокомпанията.

Дълговете на Blue Air скочиха до 230 милиона евро през септември 2022 от около 120 милиона през лятото на 2021. Сега по всичко личи, че собствениците на авиокомпанията се опитват да се отърват от лошите си активи, като ги прехвърлят на държавата, заедно с всички дългове на оператора.

Решението по казуса предстои да се вземе в началото на декември.

Свързани теми

Предишна публикация
Jet2 увеличава значително полетите до България през лятото
Следваща публикация
Wizz сериозно се разширява в Румъния
127 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню