Разрушени самолети при сраженията в Судан

86 прочитания

Няколко самолета, сред които един Еърбъс А330-300 на саудитската национална авиокомпания Saudia и един Боинг 737-800 на украинската SkyUp са били разрушени по време на сблъсъците в събота, 15 март, на международното летище в суданската столица Хартум, където е в ход опит за държавен преврат, съобщават международните агенции.

 

На снимките от летището се вижда, че саудитския Еърбъс се е запалил на стоянката на летището преди редовен полет за Рияд, а екипажът е бил евакуиран в сградата на терминала. Част от пътниците също са били на борда в подготовка за полета, преди да бъдат евакуирани по аварийните пързалки.

Изгорелият А330 на саудитската авиокомпания на сателитна снимка от Maxar

Авиокомпанията също потвърди, че един от нейните самолети е бил загубен на летището в Хартум.

Още един пътнически самолет, украински Б737-800 на SkyUp също се вижда да гори на летището и вероятно ще бъде обявен за тотална щета и отписан.

На снимките от Maxar се виждат част от пораженията по летището в Хартум в резултат от боевете

Междувременно на снимки, направени от сателитната компания Maxar два дни по-късно се вижда, че още няколко самолета са сериозно пострадали или изгорели в резултат от сблъсъците, по време на които са използвани тежки оръжия и РПГ-та.

 

Според съобщенията, бунтовническите сили на т.нар Сили за бързо подпомагане /RSF/ са завладели летището и околните квартали, а силите на суданската армия ги бомбардират в опит да ги изтласкат от града.

Международното летище на Хартум е затворено за неопределено време и всички полети са отменени. Сред засегнатите авиокомпании, които имат самолети на летището са Емирейтс, Търкиш Еърлайнс, Flynas, flydubai, Egyptair и други.

Свързани теми

Предишна публикация
Air Baltic с два седмични полета Рига-Бургас
Следваща публикация
Air Malta ще бъде закрита
86 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню