Virgin Orbit банкрутира

96 прочитания

Компанията за извеждане на сателити в орбита на милиардера Ричърд Брансън обяви на 2 април 2023, че спира дейността си за обозримото бъдеще. Ден по-късно, на 3 април, адвокатите на Virgin Orbit са подали искане в американски съд за влизане в Процедура 11 (Chapter 11) за обявяване на банкрут и защита от кредитори, съобщава Aviation Week.

Всичко това се случва по-малко от седмица, след като компанията уволни повечето си служители, поради липса на финансиране. Влизането в Процедура 11 за защита от кредитори има за цел „намирането на потенциален купувач“ за закъсалото дружество.

„Трябваше да направим най-доброто за нашия бизнес. Вярваме, че иновативните технологии, разработени от нашия екип ще бъдат атрактивни за потенциални купувачи, докато продължаваме усилията си за оздравяване на компанията.“

Това са думи на Главния изпълнителен директор на Virgin Orbit Дан Харт. За подпомагане на текущата процедура и работата на останалите около 25% служители на компанията, тя ще получи 31.6 милиона долара безвъзмездно финансиране от фонда Virgin Investments, собственост на нейния основател Ричърд Брансън.

Изстрелването на ракетите LauncherOne се осъществява от 12 км височина с помощта на специално пригоден за целта Боинг 747-400

Ако бъде одобрена от съда по банкрутите в САЩ, тази помощ ще подпомогне ликвидността на компанията, докато трае процеса по търсене на купувачи. В началото на март се появиха слухове, че тексаски предприемач е проявил интерес да влезе в компанията с инвестиция от 200 милиона долара, но тези преговори са се провалили.

Virgin Orbit е основана от Брансън през 2017-а, докато през май 2020 се проведе и първия пуск на орбитална ракета-носител LauncherOne от борда на летящ самолет Боинг 747, но той се провали. Ракетата трябваше да изведе общо 33 спътника в околоземна орбита в периода 2021-22 година.

До сегашната ситуация се стигна, след като и първия планиран старт от Великобритания се провали на 9 януари 2023-а.

Cosmic Girl е бивш пътнически самолет от флота на любимата от компаниите на Брансън – Virgin Atlantic

Virgin Orbit използваше един Боинг 747-400, предишна част флота на авиокомпанията на Брансън Virgin Atlantic, който носеше името Cosmic Girl (Космическо момиче). Този самолет се изкачва до височина от 35 000 фута, около 12 000 метра, носейки ракетата LauncherOne под крилото си, откъдето тя се изстрелва за околоземна орбита.

Брансън е най-големия акционер във Virgin Orbit със 75% от капитала, като втори по активи е емиратския суверенен фонд Mubadala с дял от 18%.

Основателят Брансън в контролния център на Virgin Orbit

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя първият конвертиран карго Боинг 777-300ER
Следваща публикация
Boeing вдига производството на 38 737 MAX месечно до лятото
96 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белгийската VLM банкрутира

По-малко от година след подновяването на операциите, белгийската авиокомпания VLM анулира всичките си полети и…

Сбогом, Montenegro Airlines, 1994-2020

Черногорската авиокомпания Montenegro Airlines обяви банкрут и прекрати дейност на 25 декември, с изпълнението на…
Меню