САЩ дава глътка въздух на британските и европейски авиокомпании

92 прочитания

Два А350 излетяха от паралелни писти на Хийтроу към JFK

Конкурентите British Airways и Virgin Atlantic изпълниха на 8 ноември 2021г синхронизирано излитате от Хийтроу в чест на края на забраната, наложена от САЩ за напълно вакснирани пътници от Обединеното кралство и Европа.

След повече от 18 месеца прекъсване на полетите на туристите и бизнеса през Океана, разрешението на пристиганията в САЩ от Европа ще донесе така нужната глътка въздух на британските превозвачи.

Двата А350 излетяха от паралелни писти от летището в Западен Лондон преди да се насочат към JFK в Ню Йорк. Британският министър на транспорта нарече деня „забележителен“ за презокеанските полети, съобщи Sky News.

Директорът на BA Шон Дойл каза, че отварянето на американските граници и „момент, който трябва да се отбележи“ след „над 600 дни раздяла“.

„Презокеанската свързаност е жизненоважна за британското икономическо възстановяване, поради което ние призовавахме за безопасното отваряне отново на Зеления коридор между Обединеното кралство и САЩ“, каза Дойл, цитиран от Sky.

Директорът на Virgin Atlantic Шай Уайс каза, че „САЩ са ни в сърчето от над 37г. и ние просто не сме Virgin без Atlantic“. Авиокомпанията засилва капацитета до летища като Бостън, Ню Йорк, Орландо, Лос Анджелис и Сан Франциско, за да свържем пътниците с любимите хора и колегите“.

Пътниците за САЩ от Европа и Великобритания трябва да са напълно ваксинирани срещу Covid-19 с една от одобрените от СЗО ваксини или с одобрените от американската Администрация по храните и лекарствата. САЩ приема британския Зелен сертификат.

Годишният доход на British Airways от връзките, осъществявани между Лондон Хийтроу  и JKK в Ню Йорк възлизат на 1 милиард щатски долара по данни на Bloomberg.

Само за ноември 2688 полета са планирани между Обединеното кралство и САЩ. Това 21% повече от октомври, но все още 49% спрямо предпандемичните нива от ноември 2019г.

А350. Снимка: Virgin Atlantic

В Туитър двете конкурентни авиокомпании демонстрираха единство като демонстрираха публично координацията си и поискаха разрешение за излитане.

A350. Снимка: British Airways

British Airways даде на полета номер BA001, обичайно запазен само за полетите на Concorde, а Virgin излетя с полет VS3.

От печелившия маршрут, който отново става реалност ще се възползват и европейската Lufthansa и американската United с редовни полети между Лондон, Париж и Франкфурт, и Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис и др.

Корица: А350 на British Airways и Virgin Atlantic излизат от Лондон Хийтроу. Снимка: Frankie.lhr Instagram

Свързани теми

Предишна публикация
Аэрофлoт започна да лети по линията Бургас – Москва
Следваща публикация
Берлин и Венеция посрещнаха първия А220 на Air France
92 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus увеличи дела си в A220 до 75%

Airbus и правителството на Квебек ще контролират А220. Airbus намалява производството на А330. Европейският производител…

Уили Уолш се оттегля от IAG

Един от най-изявените и най-дълго задържали се в индустрията главни изпълнителни директори – Уили Уолш…
Меню