Нова саудитска национална авиокомпания – Riyadh Air

58 прочитания

Саудитският престолонаследник обяви създаването на нов национален авиопревозвач, който ще допълва ролята на съществуващия

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман обяви на 12 март създаването на нова национална авиокомпания с името Riyadh Air (Рияд Еър), която е пълна собственост на Публичния инвестиционен фонд, съобщава саудитската информационна агенция.

Новият превозвач ще има задачата да отвори столицата Рияд, като портал към света и глобална дестинация за търговия, транспорт и туризъм.

Авиокомпанията ще се управлява от споделено ръководство между председателя на Борда на директорите на Публичния инвестиционен фонд Ясир ал-Румаян и Главният изпълнителен директор Тони Дъглас.

Тони Дъглас е доскорошният Главен изпълнителен директор на Etihad Airways от Абу Даби, а преди това и на родната си австралийска Qantas

Авиокомпанията ще е базирана в столицата Рияд, откъдето се очаква да допринесе за увеличаване на не-петролния брутен вътрешен продукт на страната с поне 20 милиарда долара, като открие около 200 хиляди директни и индиректни работни места.

Така ще изглежда бъдещият хъб на превозвача – новото международно летище Крал Салман в Рияд, което ще има 6 писти за излитане и кацане.

Създаването на превозвача е част от плановете на фонда за развитие на страната, като ключова транспортна точка на глобалната карта, заедно с изграждането на новото международно летище Крал Салман. Авиокомпанията е част от „огромен пакет от проекти“, който трябва да консолидира позицията на страната, като международен авиационен хъб и глобален логистичен център.

Новата авиокомпания е избрала за флота си самолетите Боинг 787-9, като вече е направена поръчка за 33 самолета от типа, заедно с 39 опции. Местните медии съобщават и за постигнат Меморандум за разбирателство с Еърбъс за поръчка на до 40 броя и от техните А350-1000.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Кока Форс Уан: Нов президентски самолет за Португалия
Следваща публикация
Осло, Родос, Вроцлав и Рияд в лятното разписание от София
58 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню