Airbus и Lockheed с обща оферта за Пентагона

30 прочитания

Airbus и Lockheed Martin подписаха споразумение за съвместни доставки на оборудване за армията на САЩ, като по този начин отговорят на „растящите й нужди”, обявиха двата производителя в общо съобщение на 4 декември 2018.

Сътрудничеството им е базирано на А330MRTT /Multi Role Tanker Transport/, самолетът-танкер на Airbus, разработен на базата на гражданския модел А330-200.

А330MRTT са стандартизирани цистерни, съвместими със самолетите на НАТО и системите им за дозареждане по време на полет.

Двете компании обявиха, че танкерът отговаря на „широк спектър възможности от необходимостта в краткосрочен план на зареждане с гориво по време на полет, например под формата на предложение за заплащате на услугата, до разработка на идея за зареждане в бъдеще”.

Европейският и американският производител „желаят да предоставят услуги, за да отговорят на дефицита на капацитет и да отговарят на изискванията за танкери от ново поколение, в състояние да действат в сложната среда на бъдещи зони на военни действия”, пише в съобщението.

По този начин Airbus и Lockheed атакуват директно позициите на Boeing, който в момента доставя танкерите за дозареждане по време на полет на ВВС на САЩ, КС-46, базирани на гражданския Боинг 767.

Boeing бе избран от американските военновъздушни сили да достави 179 танкера.

Но KC-46 на американския производител регистрира забавяне в доставките и свръхразходи за производителя си.

„С помощта на иновациите и опита на Airbus и Lockheed Martin, ще бъдем поставени в добра позиция за доставки за САЩ и съюзниците им по света съвременни решения за зареждане във въздуха, за да отговорим на предизвикателствата в сигурността на 21в”, каза Мерилин Хюсън, главен изпълнителен директор на Lockheed Martin, цитирана в съобщението.

„Американските ВВС заслужават по-добра технология и по-висока ефективност при презареждане във въздуха и точно това великолепният индустриален екип на Lockheed Martin и Airbus смята да предложи”, каза Том Ендерс, президент на Airbus.

Снимка: Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Инцидент при дозареждане във въздуха над Япония
Следваща публикация
Израелската IAI и Boeing обявиха сътрудничество
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

A330-800 полетя за първи път

Новият и най-малък член на семейството А330neo реализира първия си полет, с което стартира и…
Меню