Кока Форс Уан: Нов президентски самолет за Португалия

88 прочитания

Как Португалия ще превърне конфискуван самолет за контрабанда на наркотици в президентски транспорт

Португалските военновъздушни сили обявиха на 26 февруари, че са попълнили флота си с нов бизнес джет Dassault Falcon 900В, който ще бъде използван от специалния отряд Esquadra 504 Lynx, който отговаря за президентския въздушен транспорт на страната. Отрядът изпълнява и други стратегически миси, като медицинска евакуация, транспортиране на органи и транспорт на други официални правителствени лица. Той е базиран в базата Монтихо югоизточно от Лисабон, съобщава Aerotime.

Според официалната информация, самолетът за който става дума, е бил конфискуван неотдавна при операция срещу организирана престъпна трупа за контрабанда на наркотици. Той ще бъде в оперативна готовност за изпълнение на мисии в рамките на няколко месеца.

От създаването си през 1985, Отряд 504 работи с няколко типа бизнес джетове, сред които Дасо Фалкон 20 и 50. Серията 900 е по-голяма, но също датира от средата на 90-те години и е тримоторен реактивен самолет с голяма далечина на полета.

Машината Дасо Фалкон 900В, която доста прилича на българския правителствен Фалкон.

Предишния оператор на самолета е португалската авиокомпания Omni Aviacao и той все още нейната регистрация CS-DTP. Историята му обаче е необичайна.

На 10 февруари 2022, когато се готви за излитане от летище Салвадор Баия в Бразилия на път за Португалия с няколко футболисти на борда, самолетът внезапно прекратява излитането и пилотът съобщава за аномалия с контролните уреди.

Последвалата инспекция на земята установява наличието на скрити във фюзелажа близо 600 килограма кокаин. През юни 2022 в Лисабон във връзка със случая е арестуван бивш началик от бразилската полиция, сочен за организатор на контрабандата.

Самолетът след ареста му на летището в Бразилия

Авиокомпанията фалира, а самолетът е продаден от синдиците й на един от нейните кредитори за 4.2 милиона долара, които да се използват за покриването на оставащите дългове от над 17 милиона долара. Впоследствие машината е препроданена на Португалското Министерство на отбраната, което я предоставя на специалния правителствен отряд.

Свързани теми

Предишна публикация
И САЩ въвеждат задължителни PCR тестове за пристигащи
Следваща публикация
Нова саудитска национална авиокомпания – Riyadh Air
88 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню