Летище Пловдив очаква 200 000 пасажери за 2022 г.

129 прочитания

Пловдивското летище очаква 200 000 пасажери за изминаващата 2022 г. Това съобщава за БТА председателя на Съвета на директорите на летището Дойчин Ангелов.

В периода от 1 април  до 30 ноември 2022 г. на летище Пловдив са обслужени 149 192 пътници. В годишен план, с допълнителните полети от зимния чартър до края на годината, Ангелов очаква броят им да достигне 200 000. Според него това е абсолютен рекорд в историята на аерогарата.

През последната предпандемийна 2019 г. през летището бяха преминали малко над 77 000 души.

През идващият зимен период се очакват две чартърни програми – от Турция и Северна Ирландия.  Първата стартира на 29 декември. Полетите ще бъдат от Анталия и Измир до Пловдив и ще се изпълняват от авиокомпанията SunExpress. Чартърните полети са общо осем на брой и ще продължат както през януари, така и до началото на месец февруари. Втората програма е от Белфаст и стартира на 20 декември. Полетите са 17 на брой, като ще продължат до 26 март и се изпълняват от авиокомпанията Jet2.

Ангелов е заявил за БТА, че не е изключено през 2023 г. да бъде достигнат пътникопоток от 300 000 души. Оценката му е във връзка с преговорите за две редовни линии до Турция (Анталия и Бурса), както и с възможността за възстановяване на полетите до някои от предишните дестинации (Милано, Франкфурт, Брюксел, Барселона).

Дойчин Ангелов, обаче е отбелязал, че се надява да няма резки промени в управлението на летището. Пропомняме, че в момента върви конкурс за членове на Съвета на директорите на летището, като Ангелов не бе допуснат до него. Решение, което той обжалва в съда.

Свързани теми

Предишна публикация
Стачки на Хийтроу преди Коледа
Следваща публикация
АВИОКАСТ: Необходимо ли е преразглеждане на концесията на летище София?
129 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню