Областният управител на Пловдив се запозна с развитието на летището в града

55 прочитания

Летище Пловдив увеличава пътникопотока, като активно работи за разкриване на нови редовни линии и директни чартърни полети. През последните месеци са подобрени икономическите показатели, като са увеличени приходите от дейността. Това стана ясно по време на срещата на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев с председателя на Съвета на директорите и изпълнителния директор на дружеството Дойчин Ангелов и Красимир Пешев, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Дойчин Ангелов припомни, че летището седмично обслужва 5600 пътници от 14 редовни полета по четири дестинации – Лондон Лутън, Лондон Станстед, Дъблин и Меминген. Предстои да бъдат открити още редовни линии от Пловдив за Бурса и Истанбул.До края на годината се очаква да приключат преговорите за възстановяване на линиите до Милано, Брюксел, Барселона и Франкфурт за летния сезон догодина. В плановете за развитие на летището е да стартират и чартърни полети от Пловдив до Анталия, Бодрум, Кападокия и Египет. Той подчерта, че всички тези линии ще подобрят значително транспортните връзките на Южния централен район с Европа и Азия, ще допринесат за развитието на икономическите и търговските контакти, както и ще окажат положително въздействие на туристическия сектор.

За улеснение на пътуващите вече има директна транспортна връзка между летището и Пловдив. От юни аерогарата се договори с частен превозвач и пусна шатъл бусове. Те тръгват от спирката на бул. „Христо Ботев“ срещу автогара „Юг“, два часа и половина преди всеки полет. След това изчакват пътниците от пристигащия полет и ги превозват до Пловдив, каза Пешев. С цел по-добро обслужване на пътниците предстои Община Пловдив да открие редовна автобусна линия от Пловдив до летището. Съвсем скоро ще бъде обявена обществена поръчка за избор на превозвач.

По думите на Пешев, по инициатива и с финансовата подкрепа на Фонда за развитие на летището през септември ще започне и внедряването на интегрирана информационна платформа. Тя ще обедини ресурсите и потенциала на целия регион, за да може на туристите и гостите да бъдат предлагани на атрактивни цени в пакет различни дестинации. Освен оптимизация и управление на услугите, платформата ще предлага и решения за бизнеса, онлайн продажби и интегриране с други портали.

По време на разговорите ръководството на летището поиска от областния управител Ангел Стоев съдействие за среща с министъра на транспорта или негов заместник, тъй като не са им разплатени от ГД ГВА 1,4 млн. лв. за вече извършени дейности.

„Средствата са ни необходими, за да можем да изпълняваме инвестиционната си програма, свързана с планираното увеличение на пътникопотока“, обясни Красимир Пешев.

Областният управител пое ангажимент да съдейства за среща в министерството, за да се намери решение на проблема, който явно затруднява дейността на пловдивското летище.

Свързани теми

Предишна публикация
АВИОКАСТ: Задават ли се най-после въздушните линейки и в България
Следваща публикация
Малко над 3,2 млн. пасажера обслужи летище София за първите седем месеца на годината
55 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню