Boeing плати още $200 млн. заради катастрофите на Max

40 прочитания

Самолетостроител Boeing платиха $200 млн. в извънсъдебно споразумение с американската Комисия по ценните книжа и борсите във връзка с двете катастрофи с модела 737 Max, при която загинаха общо 346 човека. За това пише Associated Press.

Комисията отправи обвинения към Boeing и към бившия изпълнителен директор на компанията Денис Мюленбург за това, че са подвели обществото с изказванията си във връзка със състоянието на системата за управление на Boeing 737 Max и връзката с двете катастрофи в Индонезия и Етиопия.

Със споразумението, нито Boeing, нито Мюленбург признават вина, но се съгласяват да платят форма на глоба. От въпросните $200 млн., един милион трябва да бъдат изплатени персонално от Мюленбург. Той бе отстранен от поста си още през декември 2019 г.

Според Комисия по ценните книжа и борсите компанията, както и изпълнителният ѝ директор са знаели за проблемите със системата MCAS и че тя може да доведе до катастрофи, но са подвели обществото, че самолетът е абсолютно безопасен. От Комисията отбелязват още, че компанията и Мюленбург са заявявали, че няма проблеми около сертификацията на 737 Max.

Boeing вече сключи едно извънсъдебно споразумение с Департамента по правосъдието на САЩ. Компанията бе разследвана заради подвеждаща информация, която е давала на регулаторните органи, във връзка с типовата сертификация на модела 737 Max.

През януари 2021 г. Boeing се съгласи да изплати $2,5 млрд. Парите бяха разпределени, като компенсации за семействата на загиналите в катастрофите, компенсации за операторите на типа, които пострадаха финансово от спирането му от полети и като глоба, която американското правителство прибра.

В рамките на споразумението от Boeing се съгласиха да признаят, че нейни служители са подвеждали регулаторните органи, а в замяна криминалното разследване бе прекратено.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus достави 500-ят А350
Следваща публикация
Heart Aerospace уголеми проекта си за хибриден регионален самолет
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню