Heart Aerospace уголеми проекта си за хибриден регионален самолет

86 прочитания

Шведската компания Heart Aerospace обяви, че уголемява своя проект за създаване на регионален пътнически самолет  с хибридно електрическо задвижване и вече се цели да построи 30-местен самолет под името ES-30. За това пише Flightglobal.

По-рано компанията искаше да конструира 19-местен самолет под името ES-19, който да влезе в търговска експлоатация през 2026 г. Новата конструкция ES-30 ще стартира търговското си опериране през 2028 г.

Heart Aerospace обяви, че има и двама нови минориторни съдружници – Air Canada и Saab, като и двете компании инвестират по $5 млн. в проекта. От Heart Aerospace подчертават, че основната им задача е да създадат машина, която да може да се експлоатира напълно нормално по широк кръг от маршрути.

ES-30 ще има четири електрически двигателя, както и ES-19, но конструкцията му е видимо изменена с използване на големи подпори за крилото и наличието на голяма секция отдолу на фюзелажа, където ще се поставят батериите.

Целта на Heart Aerospace е ES-30 да може да превози 30 пасажери на 200 km използвайки само акумулаторите си или 400 km ако се използва и енергията генерирана от двата бордни турбогенератора. При намаляване на пасажерите до 25 е възможно да се достигне далечина на полет от 800 km.

Американските авиокомпании Mesa Airlines и United Airlines, които общо бяха заявили 200 машини, плюс още 100 опции от ES-19, са потвърдили и интереса си към уголемения модел, твърдят от шведския производител. Отделно има писма за намерения за още 96 самолета от авиокомпаниите Braathens Regional Airlines, Icelandair и SAS, плюс 40 самолета за лизинговата компания Rockton. Air Canada са запазили права за покупката на 30 машини.

ES-30 ще се произвежда изцяло в Швеция, където и ще минат основните изпитания.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing плати още $200 млн. заради катастрофите на Max
Следваща публикация
Rolls-Royce се изтегли от проекта Overture
86 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SAS подновява полети до САЩ

Скандинавската авиокомпания SAS обяви на 26 май, че отново ще лети по много международни дестинации…

Sun Flyer – Тесла-та на леката авиация

Автомобилната индустрия вече има предводител на своята електрическа революция, но в авиацията борбата за лидерството…
Меню