Latecoere с 323 млн евро рекапитализация и нов директор

127 прочитания

Основаната през 1917г. от Пиер-Жорж Латекоер авиационна група, която през 2020г. записа нетна загуба от почти 190 милиона евро и над 42% спад на оборота, обяви план за рекапитализация от 323 милиона евро, „за да стабилизира финансовото си положение, да инвестира още в конкурентноспособност и да продължи активно да търси възможности за ръст“, съобщи Latecoere.

Рекапитализацията ще стане с увеличение на капитала, 100% гарантиран от основния акционер Searchlight Capital Partners, американският инвестиционен фонд, чиято собственост е от 2019г. След като вече получи държавна помощ от 88 милиона евро през 2020г. и заем от акционерите от 35 милиона евро. Така дългът й мина 147 милиона евро по данните, които публикува през март, съобщава АФП.

От 2 август Latecoere ще има нов директор, Тиери Мооц, досега зам.-изпълнителен директор на Филип Суош, когото сменя след по-малко от година този пост.

Групата, която произвежда авиационни компоненти във Франция, Германия, Чехия, Тунис, Мароко, САЩ, Канада, Индия, Бразилия, както и в завода си в Пловдив от 2018г., е доставчик от първо ниво за големите производители на самолети, Airbus, Boeing и Embraer.

Снимка: Latecoere

Със стогодишния си опит в авиационната индустрия, Latecoere е световен лидер в производството на аероструктури и кабелни системи. В България произвежда елементи за самолетни врати /водещ световен независим производител/ и шкафове за авионика.

В момента компанията търси активно възможности за сливане и придобиване, главно в Северна Америка. Водените разговори в тази посока са на начален етап и целта е инвестиция от около 100 милиона долара, съобщава компанията.

Свързани теми

Предишна публикация
Успешен първи полет за Boeing 737 MAX 10
Следваща публикация
Airbus вече произвежда и А350 в Китай
127 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Safran пусна заводите в Китай

Производителят на двигатели Safran съобщи, че плавно възстановява производството в Европа, след като заводитете му…

Airbus увеличи дела си в A220 до 75%

Airbus и правителството на Квебек ще контролират А220. Airbus намалява производството на А330. Европейският производител…
easyJet A320NEO

Първи А320neo за easyJet

[tps_header][/tps_header]Втората по големина европейска авиокомпания easyJet получи на 14 юни своя първи Airbus A320neo на специална…
Меню