Blue Origin на Безос аварира при старт

15 прочитания

 

Суборбиталната ракета New Shepard на Blue Origin падна малко след изстрелване в Тексас на 13 септември 2022. Това е първият голям провал на основателя на компанията Джеф Безос от прехода към рутинни търговски полети „до ръба на космоса“.

Първата степен на ракетата претърпя аномалия в първата минута от полета си и предизвика освобождаването на капсулата, която невредима се приземи с парашутите си в пустинята, съобщи Асошиейтед прес. Самият бустър падна и се разби. Няма пострадали при аварията, съобщи американската FAA, която отговаря за обществената безопасност при търговски стартове и приземявания.

Полетът бе извършван без хора на борда.

Blue Origin съобщиха, че е станала „авария на бустера по време на автоматичния полет“.

„Системата за аварийно освобождаване заработи безпроблемно“, се казва в съобщението на базираната в Кент, Вашингтон компания в туитър.

По-късно стана ясно, че инцидентът е станал на височина от 8500 метра, около момента на максимално натоварване. Това бе 23-я полет на New Shepard, наречена на първия американец в космоса Алън Шепърд.

 

Първият полет на New Shepard бе през април 2015г. Тогава неговият бустер се разби при опит за приземяване.

След това ракетата изпълни безпроблемно 21 последователни полета, от които 6 мисии по десетина минути с 31 космически туристи на борда.

Свързани теми

Следваща публикация
Успешен старт на Starliner без екипаж
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

GPS навърши 40 години

Тази седмица се навършват 40 години от първото успешно приемане на сигнал от Глобалната система…

НАСА посочи 11 проблема в Starliner

Комисията на НАСА обяви за софтуерен проблем в Starliner, който би могъл да предизвика „катастрофален…
Меню