SAS поиска защита от фалит в САЩ

47 прочитания

Скандинавският превозвач поиска в американски съд защита от фалит, в опит да намали дълговете си

Скандинавската авиокомпания SAS, която е национален превозвач на Швеция и Дания, в понеделник 4 юли не успя да се споразумее с пилотите си и да предотврати последвалата стачка, в резултат на която бе принудена да отмени над 50% от планираните полети. В официално изявление се казва, че стачката и предизвиканите от нея загуби са сред основните причини авиокомпанията да внесе официално искате за защита от кредиторите си в американски съд.

Според Главния изпълнителен директор на компанията Анко ван дер Верф, това ще й позволи да продължи с плановете си за агресивно преструктуриране, които са последната й защита от иначе неизбежен колапс.

SAS A350-900. Снимка: Airbus

Стачката на пилотите от SAS засега ще продължи най-рано до четвъртък, 7 юли, като струва на превозвача поне 15 милиона евро на ден.

По-рано през годината скандинавците обявиха, че ще върнат половината от взетите на лизинг нови самолети Еърбъс А350 преди пандемията и ще преразгледат цялостната структура на флота, заради ефекта от натрупалите се кризи в авиационната индустрия.

Свързани теми

Предишна публикация
British отменя още над 10 000 полета
Следваща публикация
KLM на съд за зелена измама в реклама
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Tigerair Australia се закрива

Нискоразходното дружество на Virgin Aurstralia, Tigerair Australia ще бъде закрито, поради драматичен спад на търсенето…

Hertz Америка е в банкрут

Една от най-големите рент-а-кар компании в света влезе в процедура по защита от фалит в…

SAS подновява полети до САЩ

Скандинавската авиокомпания SAS обяви на 26 май, че отново ще лети по много международни дестинации…
Меню