SAS поиска защита от фалит в САЩ

44 прочитания

Скандинавският превозвач поиска в американски съд защита от фалит, в опит да намали дълговете си

Скандинавската авиокомпания SAS, която е национален превозвач на Швеция и Дания, в понеделник 4 юли не успя да се споразумее с пилотите си и да предотврати последвалата стачка, в резултат на която бе принудена да отмени над 50% от планираните полети. В официално изявление се казва, че стачката и предизвиканите от нея загуби са сред основните причини авиокомпанията да внесе официално искате за защита от кредиторите си в американски съд.

Според Главния изпълнителен директор на компанията Анко ван дер Верф, това ще й позволи да продължи с плановете си за агресивно преструктуриране, които са последната й защита от иначе неизбежен колапс.

SAS A350-900. Снимка: Airbus

Стачката на пилотите от SAS засега ще продължи най-рано до четвъртък, 7 юли, като струва на превозвача поне 15 милиона евро на ден.

По-рано през годината скандинавците обявиха, че ще върнат половината от взетите на лизинг нови самолети Еърбъс А350 преди пандемията и ще преразгледат цялостната структура на флота, заради ефекта от натрупалите се кризи в авиационната индустрия.

Свързани теми

Предишна публикация
Райънеър ще се справи блестящо с лятото, независимо от хаоса – О’Лиъри
Следваща публикация
British отменя още над 10 000 полета
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Thomas Cook фалира

Thomas Cook обяви фалит на 23 септември. Британският туроператор ще трябва да организира връщането на…

Adria Airways спря полетите

Словенската Adria Airways прекрати всички полети, считано от вечерта на 23 септември. Превозвачът твърди, че…

Tigerair Australia се закрива

Нискоразходното дружество на Virgin Aurstralia, Tigerair Australia ще бъде закрито, поради драматичен спад на търсенето…
Меню