KLM на съд за зелена измама в реклама

29 прочитания

Нидерландската дивизия на Air France-KLM бе дадена на съд от екологични групи заради реклами с подвеждащо съдържание като „Fly Responsively“ по директивата на ЕС за незаконни потребителски практики.

Това е първата голяма авиокомпания, срещу която се завежда дело за зелена измама (грийнуошинг).

Още през април рекламният регулатор на Нидерландия обяви, че когато KLM казва на пътниците, че могат да летят без емисии, авиокомпанията ги подвежда, защото все още търговски изгодните начини на алтернативно задвижване с електричество или водород са още далеч.

„Бъди герой, лети с нулеви СО2“ е слоганът на рекламата /Be a hero, Fly co2 zero/ е рекламата, заради която нидерландската комисия за реклама накара авиокомпанията да даде доказателства, че е вярна, а KLM не успя.

Искът е от Fossielvrij NL, подкрепена от ClientEarth и Reclame.NL, съобщи Би Би Си.

На сайта си KLM съобщава, че клиентите имат възможност да направят дарения за проекти за залесяване в рамките на офсетната й програма. Насреща KLM купува кредити за залесяване в Панама. Подобни практики са чести в авиоиндустрията.

Европейските регулатори заемат по-твърда позиция срещу зелените измами и в други индустрии.

KLM съобщи, че е разговаряла с екологични групи, за да намери решение, различно от съдебно дело, но преговорите са се провалили.

„Ние оценяваме критично цялата си комуникация за устойчивостта и приветстваме сигнали от всички страни“, каза говорителят на KLM за Би Би Си. „Надяваме се съдът да изясни как най-добре да оформим комуникационната си стратегия“, каза Марян Роземайер.

Ако бъде осъдена, KLM вероятно ще трябва да свали рекламата и да спре да поръчва подобни в бъдеще.

Новината съвпадна с друга за KLM, оперативният директор Рене де Гроот напуска и отива в British Airwasy, и най-напред трябва да реши проблема с отменените това лято заради липсата на персонал.

Свързани теми

Предишна публикация
SAS поиска защита от фалит в САЩ
Следваща публикация
Поръчка за 292 Еърбъса от китайски превозвачи
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню