Emirates ограничи загубите си до $1,1 млрд. годишно

34 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates обяви, че е успяла да намали годишните си оперативни загуби до $1,1 млрд. Операторът публикува финансовите си резултати за изминалата финансова година на 13 май 2022 г.

За сравнение, през по-миналата финансова година Emirates обявиха, че имат оперативни загуби в рамките на $5,5 млрд. От компанията заявиха, че се вижда ясен скок в търсенето на международни пътнически полети, след като правителствата по света отмениха почти всички ограничения покрай пандемията от COVID-19.

Финансовата година за Emirates приключва на 31 март.

Приходите на компанията за периода 1 април 2021 – 31 март 2022 г. са нараснали с 91% и са достигнали $16,1 млрд. Пасажерите за периода са се утроили до 19,6 млн. Затоварването е достигнало 58,6%, при 44,3% за миналия период. Обслужваните дестинации са се увеличили от 120 на 140.

За близо 40 години история Emirates е била на загуба само четири финансови години. От превозвача очакват, че ще излязат на оперативна печалба през настоящата финансова година.

Основното опасение за Emirates в момента е свързано с цената на керосина, като през изминалата финансова година разходите за гориво са били 23% от всички оперативни разходи. За сравнение, между 1 април 2020 и 31 март 2021 г. разходите за гориво са били 14% от всички оперативни разходи.

Проблемът се засилва от покачващата се в световен мащаб инфлация.

В резултат, цената на билетите вероятно ще се покачи, но Emirates ще се опитат да смекчат това повишение за сметка на собствените си печалби.

Въпреки всичко, за тази година се планира да Emirates Group да започне да връща заема от около $4 млрд., който дубайското правителство отпусна за справяне с ефекта от пандемията.

Основният конкурент на Emirates в региона на Персийския залив Qatar Airways също приключва финансовата година на 31 март, но от катарската компания все още не са обявили резултатите си.

Свързани теми

Предишна публикация
Елберс от KLM ще оглави IndiGo
Следваща публикация
Американски авиокомпании минаха на автобуси по някои линии, заради липса на пилоти
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню