American замрази почти 100 самолета, заради липса на пилоти

105 прочитания

Според шефа на компанията, тя няма достатъчно капацитет да отговори на шоковото увеличение на търсенето

Главният изпълнителен директор на Америкън Еърлайнс Робърт Айсъм заяви пред инвеститори на 18 юни, че авиокомпанията е била принудена да приземи за неопределено време близо 100 самолета за летния сезон, поради липса на екипажи за тях.

В световен мащаб търсенето на полети се възстанови от пандемията много по-бързо и в по-големи мащаби от очакваното, независимо от разтящите цени, и много авиокомпании не могат да се справят със завръщането си към натоварени графици.

„В момента дисбаланса между търсене и предлагане е огромен, като най-силно това се отразява на регионалните полети. Само при нас има поне 100 или повече самолета, които в момента не са продуктивни и няма да бъдат до края на лятото,“ казва Айсъм.

Според Америкън, по-голямата част от паркираните самолети в категорията между 50 и 70 места, които обслужват регионални полети, но това очертава още един сериозен проблем – по-малките градове и дори цели щати ще пострадат икономически от свиването на самолетните пътувания.

Проблеми с недостига на пилоти изпитват и другите големи американски и северноамерикански авиокомпании, като Делта, Юнайтед и Еър Канада, според които главните затруднения идват и от задръстването в тренировъчните центрове, където много екипажи възстановявават правата си за летене след принудителния престой на земята по време на пандемията.

Свързани теми

Предишна публикация
Lufthansa връща А380 в небето, заради недостиг на капацитет
Следваща публикация
Екипажите на Ryanair се готвят за стачки през лятото
105 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Spirit Airlines поръча 100 ербъса

Лоукост авиокомпанията от САЩ обяви, че ще купи 100 самолета A320neo за доставка през 2027г…

Първа поръчка за ACH160

Airbus Helicopters подписа първата поръчка за 4 хеликоптера ACH160 с клиент от Северна Америка, чието…
Меню