Русия обмисля национализация на флота от самолети Боинг и Еърбъс

1K прочитания

Транспортното министерство на руската федерация разговаря с най-големите авиокомпании в страната относно потенциалната национализация на техния флот от самолети Боинг и Еърбъс, които трябва да бъдат върнати на западните лизингодателни компании, по силата на наложените международни санкции.

За срещата първо съобщи руският сайт РБК, цитирайки собствени източници, един от които е в ръководството на голяма руска лизингодателна компания. /АФ се досеща, че става въпрос за Илюшин Файненшъл Сървисис/.

Според съобщенията са били обсъждани различни варианти за запазване на западните самолети от страна на руските авиокомпании. Според РБК обаче, руското транспортно министерство е най-склонно на варианта с национализацията. Засега не е взето окончателно решение.

Федералната агенция за въздушен транспорт Росавиация също не потвърждава да провеждането на такава среща и дискусиите, но заявява, че „въпросът със съхраняването на флота на гражданската авиация е под обсъждане.“

Според източниците, срещата е била под домакинството на заместник министъра на транспорта Игор Чалик и е включвала представители на групата Аерофлот, групата S7, Урал Еърлайнс и UTAir.

Според РБК, именно национализацията на западния флот на руските авиокомпании е и „най-реалистичния вариант за запазване на оперативната им дейност.“

Изобщо вариантът да се национализира чуждестранна собственост, намираща се на територията на Руската Федерация беше загатната от заместник-председателя на руския Съвет за сигурност и бивш президент и приемиер Дмитрий Медведев още на 26 февруари, два дни след началото на руската инвазия в Украйна.

ЕС и много други държави забраниха продажбата и лизинга на западни самолети за руски авиокомпании, като част от мащабните санкции срещу агресора, а лизинговите компании обявиха, че си искат самолетите обратно до 28 март 2022.

Руските авиокомпании към момента оперират с 589 самолета западно производство, което над 90% от целия руски граждански флот.

Свързани теми

Предишна публикация
IATA очаква възстановяване въпреки войната в Украйна
Следваща публикация
Аерофлот планира извънредни полети за прибиране на руски граждани от Европа
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

S7 Technics ще обслужва Boeing 737 Max

Новосибирската компания Сибир Техник, който работи под бранда S7 Technics стана първия руски оператор, одобрен…
Меню