IATA очаква възстановяване въпреки войната в Украйна

47 прочитания

Международната асоциация за въздушен транспорт очаква пътническия трафик да мине нивата отпреди пандемията до 2024, въпреки последиците от инвазията на Русия в Украйна.

Европейският пазар би трябвало да се възстанови през 2024г. Северноамериканският – още през 2023г.

Трафикът в Азия може да се възстанови през 2025г, смята IATA, защото граничните ограничения заради Covid-19 още не са вдигнати напълно и заради националните мерки, които още са в сила.

IATA съобщи прогнозата си на 1 март 2022, когато Русия вече беше нахлула в Украйна. Въпреки това в предвижданията не е включен ефектът от военните действия.

Генералният директор на асоциацията Уили Уолш осъди незаконната инвазия на Русия в Украйна и изрази солидарност с украинския народ.

„Авиацията подкрепя мира и свободата като обединява хората. Но в последните дни мирът бе нарушен, а човешката цена на това у ужасяваща“, написа Уолш.

В перспектива IATA открива ползи от пандемията в „пенсионирането“ на по-старите самолети по време на принудителното приземяване на световния флот от 2020-а. Авиокомпаниите се освобождават от по-малко ефективните самолети и направиха пауза в доставките.

Новите самолети ще помогнат да се намалят въглеродните емисии, казва глобалната търговска асоциация на авиокомпании с 290 членове и 83% от глобалния въздушен трафик.

Кризата, която може да бъде породена от войната в Украйна е свързана с високите цени на горивата, които последваха руската инвазия. Търсенето на полети расте, но в същото време САЩ, ЕС, Великобритания и Канада забраниха на руските авиокомпании да летят и руското небе е затворено в отговор за тях, което води до удължаване на маршрутите и промяна в графика.

Ако ситуацията не бъде сравнително бързо разрешена и руският международен трафик действително падне до нулата, наред с доставките на самолети за този пазар поради санкциите, глобалната авиоиндустрия може да забави възстановяването си, смята IBA.

Глобалният консултант в авиоиндустрията IBA прогнозира загубите на лизингодателните компании в сектора според пазарния им дял.

Ирланската AerCap със 140 самолета в Русия може да загуби над 2 милиарда долара, следвана от две лизингови компании на най-големите руски банки.

Източници и графика: IATA, IBA.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Репатриране на самолети по време на криза: задача с повишена трудност
Следваща публикация
Русия обмисля национализация на флота от самолети Боинг и Еърбъс
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus Defence and Space съкращава 2300 души

Военното подразделение на европейския аерокосмически производител започна разговори със синдикатите за планираното преструктуриране на компанията.…

Сглобиха последния Airbus A380

Европейският самолетостроителен консорциум приключи сглобяването на фюзелажа на последния Airbus A380 от серийното производство на…
Меню