Полетя първият A321XLR

231 прочитания

Това е тяснофюзелажният самолет с най-голям обсег в историята, който обещава "да промени играта"

В синьото небе над Хамбург се издигна за първи най-новата рожба на Еърбъс и поредният член на семейството А320. В неговото наименование е закодирана и основната му функция – XLR означа Extra Long Range или завидно голям обсег на действие от над 8700 километра, с който спокойно може да прелита Атлантическия океан.

A321XLR пред фабриката на летище Финкерведер край Хамбург, преди първия полет

Първият тестов полет беше изпълнен на 15 юни и продължи малко над 4 часа и половина с петима тестови пилоти и инженери на борда, които наблюдаваха полетните системи, двигателите и всички основни параметри и протекции, с които разполага изцяло дигитализараната машина на европейския производител.

Екипажът на първия полет на А321XLR преди излитането

Моделът беше обявен за първи път на авиосалона в Париж през 2019-а, като още тогава генерира първите поръчки. Основната му задача ще бъде да пробие пазара на далечни полети с невиждана ефективност и икономия на разходите за операторите.

А321XLR ще може да прелита разстояния от 8700 километра благодарение на уникалните си резервоари, които събират 18% повече гориво от сегашния рекордьор А321LR, който вече се доставя на клиентите.

Първото излитане на А321XLR

Според Еъбръс, новият самолет е насочен към клиенти, които искат да заменят неефективните си широщофюзелажни самолети по линии с по-малко натоварване, но на по-големи разстояние. Освен това, машината гарантирано ще може да прелита Атлантика нон-стоп дори и в неблагоприятни условия на вятъра.

Също като останалите представители на семейството А321neo, и този 321 ще може да се конфигурира с до 220 пътнически седалки, като авиокомпаниите могат да избират и по-малко наситени конфигурация в две или три класи.

Далечината на полета се постига благодарение на новия заден централен резервоар /Rear Centre Tank – RCT/, който осигурява по-сериозна допълнителна вместимост за гориво, отколкото досега използваните допълнителни централни резервоари.

В допълнение, самолетът е оборудван с нови „оптимизирани задкрилки“, благодарение на които ще се запази досегашната производителност при максимална излетна маса със същите двигатели, които се използват и при другите 321-ци от нео-семейството.

Първият тестов полет беше изпълнен от самолета, оборудван с двигатели на CFM International, докато втората машина от сертификационната програма ще лети с моторите на Pratt & Whitney.

Свързани теми

Предишна публикация
Екипажите на Ryanair се готвят за стачки през лятото
Следваща публикация
Шефът на Wizz към пилотите: Работете въпреки умората!
231 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ICBC поръча 80 самолета A320

Китайският специалист за самолети под наем потвърди поръчка за 80 самолета от семейството на А320…

Mitsubishi купува Bombardier CRJ

Mitsubishi се очаква да обяви финализирането на сделка за придобиване на програмата CRJ от Bombardier…
Меню