FedEx ще оборудва някои от самолетите си с противоракетна защита

155 прочитания

Американската авиокомпания иска да оборудва някои от товарните си самолети с военен клас противоракетна защита, която да им позволи да летят над военни зони.

Американската FedEx, която е най-голямата товарна авиокомпания в света и авиокомпанията с най-голям флот в света, е внесла искане във Федералната авиационна администрация /FAA/, касаещо дооборудването на някои от самолетите й със системи за противоракетна защита от военен клас. Според авиокомпанията, по този начин ще й бъде позволено да изпълнява полети над оспорвани територии и зони на военни конфликти.

В официално съобщение на FAA се казва, че стандартите на агенцията за товарните самолети не включват инсталирането на системи, които да излъчват инфрачервена лазерна енергия извън самолета, което ще наложи специално разглеждане от страна на агенцията на заявените от FedEx доработки. Предложената от авиокомпания лазерна система има за цел да заблуждава сензорите на ракетите и да променя треакторията им.

В искането на авиокомпанията се посочва, че през последните години има няколко инцидента, при които граждански самолети са атакувани от портативни ракетни системи. Предложената от FedEx система насочва енергия от инфрачервени лазери по посока на ракетите, за да ги отклони от целта.

Обичайната практика на FAA при нарастване на напрежението в определени оспорвани територии и военни зони, е да ограничи прелитането на самолети с американска регистрация в съответното въздушно пространство. Това обаче, често коства на авиокомпаниите сериозни допълнителни разходи и време.

Очакват се и коментарите от страна на Американската пилотска асоциация и Airlines for America, които също са уведомени за искането на FedEx.

Свързани теми

Предишна публикация
Защо европейското 5G не пречи на самолетите
Следваща публикация
Emirates отменя повечето полети до САЩ, заради 5G
155 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Embraer финализира сделката с Boeing

Бразилската Embraer финализира условията на сделката за продажба на 80% от подразделението си за производство…
Меню