Пентагонът извади Турция от програмата F-35

23 прочитания

Американската администрация официално обяви, че изважда Турция от изтребителната програма F-35 – ход, с който отдавна заплашваше Анкара, заради доставката на модернизираните руски ПВО комплекси С-400. Първата доставка на руските системи пристигна на 12 юли във военновъздушната база Муртад, северозападно от столицата. По този начин сделката между Анкара и Москва, която Вашингтон се опитваше да предотврати, е на практика финализирана.

Турция планираше поръчката на до 120 самолета от версиите F-35A и C, както и да произвежда самолета по лиценз в страната - планове, които вече отиват в историята.

Турция планираше поръчката на до 120 самолета от версиите F-35A и C, както и да произвежда самолета по лиценз в страната – планове, които вече отиват в историята.

„САЩ и другите партньори в програмата F-35 се обединиха около решението си да прекратят участието на Турция в програмата и да стартират постепенното изключване на страната от доставките на F-35“, заявява Елън Лорд, заместник секретар по отбраната, отговаряща за доставките и придобиванията. Цитарана от Ройтерс тя добавя, че сега „САЩ ще похарчат между $500 и $600 милиона долара, за да пренасочат и пренастроят поточната линия за производство на самолетите.“

Турция вече има два доставени F-35 и над 10 обучени пилоти за новите самолети

Турция вече има два доставени F-35 и над 10 обучени пилоти за новите самолети

F-35 е най-модерния в света сериен изтребител от пето поколение, който се използва от доста от съюзниците в НАТО и Вашингтон е загрижен за това, че съвместното му експлоатиране, заедно с руските системи С-400 ще позволи на Русия да се сдобие с чувиствителна и секретна информация касаеща работата на платформата. Вашингтон предупреждаваше отдавна Турция, че придобиването на ПВО системите може да доведе до експулсирането на страната от програмата. Пентагонът вече разпространи плановете си за прекратяване на турското участие, като първоначално суспендира обучението на турски пилоти за работа със самолета.

Междувременно говорител на компанията-производител Локхийд-Мартин заяви, че ситуацията с Турция е междуправителствен проблем и тя ще се съобрази с всички препоръки, които направи американското правителство.

снимки: wikimedia.commons

Свързани теми

Предишна публикация
Русия предлага Су-35 на Турция, след изхвърлянето й от F-35
Следваща публикация
Два катарски изтребителя се сблъскаха във въздуха
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

FAA поиска нови проверки на Boeing

Федералната въздухоплавателна администрация в САЩ издаде нова директива, засягаща самолетите Боинг 787 Dreamliner. Директивата за…

Ryanair ще си партнира с Air Malta

Партньорството на Ryanair и Air Malta ще позволи на клиентите на малтийската компания да резервират…

Lockheed е оптимист за 2019

Американският авиопроизводител Lockheed обяви по-добри от очакваните тримесечни резултати и за втори път за три…
Меню