Как летища и авиокомпании се пазят от грип

18 прочитания

Новият коронавирус, който се появи за пръв път този месец в Ухан, Китай отне живота на 9 души, зарази стотици, включително в САЩ, където се появи първи потвърден случай на заболяването.

Китай започна национални скрийнинги в транспорта преди Лунната нова година, когато милиони хора пътуват. Хората с повишена температура няма да могат да се качат на самолета си или на влака.

На летището в Хонконг се проверяват самолетите от Ухан – на 2,5 часа полет. Самолетите ще спират в карантинна зона и терминалът ще се дезинфекцира. Като цяло ще се засилят дезинфекциите и на цялото летище.

Cathay Pacific разреши на екипажите си да носят маски на полетите до Китай. Авиокомпанията ще връща пари за всички билети, издадени преди 21 януари до или от Ухан за полети между 21 януари и 15 февруари.

Korean осигури защитни костюми за екипажите и смята да дезинфекцира самолетите, които летят ежедневно до Ухан /в момента ги дезинфекцира веднъж месечно/.

Летище Ченги в Сингапур засилва наблюдението над всички пътници от Китай с 29 термални скенера. Системата е ползвана от военните за откриване на вражески цели при ниска видимост.

Scoot дезинфекцира самолетите си, където има съобщения за съмнителни случаи на грип. На 24 януари отмени полетите си до Ухан.

Япония ще раздава здравни въпросници на пътниците от Ухан.

Летището в Мумбай засили наблюдението. Летището в Делхи ще проверява входящите пътници от засегнатите райони.

Австралия ще наблюдава пътниците от Ухан.

Индонезия въвежда скрийнинг с термални терминали, а авиокомпаниите трябва да представят здравни манифести при кацане.

Виетнам ще мери температурата на пътниците на летището в Ханой.

Хийтроу очакват нареждания от властите. Има три полета до Ухан. При повишаване на риска за населението самолетите ще бъдат насочвани към изолирана зона на Терминал 4. Според ББС е възможно в сряда СЗО да обяви всеобщо предупреждение, както направи при свинския  грип и ебола.

British Airways следи ситуацията.

В САЩ центровете за контрол и превенция на заболяванията въведоха скрийнинги на пристигащите на летищата в Сан Франциско, Ню Йорк и Лос Анджелис на 17 януари и ги разширяват тази седмица с Атланта и Чикаго. САЩ регистрира първия случай във Вашингтон.

Северна Корея обяви, че ограничава туристическия  поток.

РусияРоспотребнадзор засили мерките за санитарен контрол на границите и незабавна изолация на съмнителни случаи. На руските туристи в Китай се препоръчва да не посещават пазари за животни и морски продукти, зоопаркове, събития с животни.

МВнР в София препоръча на българите, пътуващи в чужбина да се регистрират на сайта.

 

СЗО заседава на 22 януари

ДОПЪЛНЕНИЕ: 24 януари 07:00ч:

Китайският град Ухан бе затворен за обществения транспорт заради коронавируса. China Airlines отмени полетите си до Ухан до 29 февруари. ANA също отмени полетите си до китайския град.

ДОПЪЛНЕНИЕ: 22 януари, 17:00ч:

На 22 януари след заседание СЗО даде насоки какви мерки да вземат страните за наблюдение на болните, тестове на проби, лечение, контрол на инфекцията, поддържане на запаси и комуникация с цел избягване на разпространението на невярна информация.

Коронавирусите според Световната здравна организация са семейство от вируси, подобни на грип или SARS /остър респираторен синдром/. Новата разновидност, която се появи в Ухан и за която СЗО настоява Китай да установи произхода, не е била установявана досега при хората. Той е от вида, който се предава между животните и хората /nCOV, new coronavirus/. На 31 декември националният офис на СЗО в Китай е бил уведомен за случаи на пневмония с неясна етиология /неясна причина/ в Ухан, провинция Хебей. Новият коронавирус /2019-nCOV/ бе установен от китайските власти на 7 януари като вируса, който я причинява.

За избягване на заразяване СЗО препоръчва стандартни процедури като миене на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне, по-дълго термично обработване на месо и яйца. Избягване на контакти със лица, проявяващи респираторни заболявания като кашлица и кихане.

Свързани теми

Предишна публикация
LOT лети до новото летище в Пекин
Следваща публикация
Emirates набира кабинен състав в България
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Air Serbia разширява мрежата в САЩ

Сръбският национален превозвач обяви нова експанзия на трансатлантическата си мрежа с полети до нова дестинация…
Меню