Airbus официално потвърди товарна версия на А350

146 прочитания

Европейският консорциум атакува една от най-печелившите ниши на Боинг с плановете за модерен товарен А350F

Официалното потвърждение за начало на разработката на товарна версия на популярния пътнически Еърбъс А350 дойде на 29 юли, когато шефът на консорциума Гийом Фюри обяви по-добри очакваните резултати на компанията за полугодието.

За плановете на европейския гигант да се изправи срещу доминацията на Боинг на товарния пазар от десетилетия с товарните версии на 747, 777, 767, 757 и 737 се заговори още през март. Малко по-рано полетяха и първите конвертирани товарни версии на А321, които обаче са прекалено скъпи, за да бъдат устойчиви.

Седмица по-рано шефът на Боинг Дейвид Калун обяви оптимистичните планове на компанията „в относително кратък срок да разработим и товарна версия на новият ни флагман 777Х.“

Боинг 777Х е най-големият двумоторен пътнически самолет в историята, но разработката му се препъна в административни и технически проблеми след кризата със 737 МАХ и Ковид пандемията и пускането му на пазара ще се забави до 2023-а година.

Калун обаче се надява, товарната версия на 777Х да е също толкова успешна и популярна, колкото сегашната 777F, тъй като самолетът ще е „готов за съществуващата инфраструктура.“

Първият от трите прототипа на новия флагман Боинг 777-9 полетя от Еверет, Вашингтон на 25 януари 2020. Първият самолет с двигателите GE9X се присъедини към тестовата програма през август. Доставките се окачват към средата на 2023

Очевидно това е и поводът Еърбъс да побърза с официализиране на плановете си за товарен А350F, с което стартира и битката за привличане на клиенти, сред които потенциалните са големите логистични компании, като FedEx, UPS, DHL и гигантите във въздушното карго, като Cargolux, Volga-Dnepr Group и азиатските превозвачи.

Според анализаторите от Cirium, новият А350F ще има капацитет от 109 тона товар, в сравнение с очакваните между 115 и 117 тона за товарен 777Х.

Ковид кризата предизвика ускорен растеж на товарните превози по въздух и според предвижданията на Боинг общо 2 430 товарни самолета ще бъдат добавени на пазара през следващите 20 години, от които 930 нови и над 1500 конвертирани от пътнически машини.

Свързани теми

Предишна публикация
DHL Express поръча електрически карго самолет
Следваща публикация
747-8 на UPS се запали и приземи аварийно в Хонг Конг
146 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плановете на Ryanair за Lauda Motion

Както може би сте разбрали, Ryaniar придоби контролния пакет в новата нискоразходна авиокомпания на авиационния…
Меню