Летищата по света имат нужда от $2,4 трилиона

26 прочитания

Търсенето на полети изисква увеличение на капиталовите разходи за повишаване на капацитета на летищата за обслужване на пътници

Ако летищата не успеят да отговорят на това търсене, ACI World смята, че до 2040 броят на пътниците по света ще намалее с 5,1 милиарда. За всеки милион пътници, който летищата няма да могат да приемат, поради ограничен капацитет през 2040г., ще бъдат изгубени по 10 500 работни места и 346 милиона долара БВП.

Облекчението на ограниченията бавно вдига трафика

Последните данни от юни 2021г на ACI /Airport Council International/ показват ръст на глобалния пътнически трафик от 13,2% спрямо май тази година, подкрепен от желанието на хората да пътуват и да се срещат с други хора.

Въпреки многото неизвестни като например новия делта вариант на вируса, които могат да попречат на ръста или да обърнат тенденцията, летищата са вече по-добре подготвени да се справят с препятствията на пандемията, съобщава организацията.

Графика: ACI

Графика: ACI

Терминалите глобално изискват най-голям дял от капиталовите инвестиции на летищата.

Втори по обем са инвестициите в разширение на капацитета за обезпечаване на самолетодвиженията и за интеграция на други видове транспорт с летищата – жп линии, пътища и транзит. Така инвестициите в паркинги ще изискват най-малко средства /графиката по-долу/.

Според Aviation: Benefits Beyond Borders, през 2019г. авиацията е подкрепила 87,7 милиона работни места по света /преди пандемията/ и е осигурила 4,1% от глобалния БВП, или 3,5 трилиона щатски долара.

Неаобходими капиталови разходи за летищата. Графика: ACI

Неаобходими капиталови разходи за летищата. Графика: ACI

За да отговорят на растящото търсене на граждански полети, летищата в Европа се нуждаят от $427 млрд до 2040г.

2,4 трилиона щатски долара капиталови инвестиции ще са нужни на глобалния летищен сектор, за да отговори на тенденцията за търсене на пътувания до 2040г.

Нуждите от капиталови разходи на глобалните летища. Графика: ACI

Нуждите от капиталови разходи на глобалните летища. Графика: ACI.

Глобалната прогноза за капиталовите разходи на летищата е изготвена с подкрепата на летище Хамад и разработена в сътрудничество с Oxford Economics, публикувана от ACI на 23 август 2021г.

Свързани теми

Предишна публикация
Френска компания предлага гасене на пожари с А330
Следваща публикация
Активите на „Летище София” ЕАД отива в „Летище Пловдив” ЕАД
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

София-Одеса със самолет

България Ер стартира нова редовна линия София-Одеса, съобщи летището в украинския  град. На 22 декември…
Меню