Активите на „Летище София” ЕАД отива в „Летище Пловдив” ЕАД

203 прочитания

Активите на държавната компания, която управляваше летище София, ще се влят в „Летище Пловдив” ЕАД – друга държавна компания, която управлява летище Пловдив. Това съобщи служебният министър на отбраната Георги Тодоров.

Тодоров съобщи в Народното събрание, че дружеството „Летище София” ЕАД се планира да бъде ликвидирано, а активите му ще бъдат влети в „Летище Пловдив” ЕАД.

Активите на „Летище София“ ЕАД,  които ще преминат към пловдивския оператор, са летището в Балчик, почивната станция „Космос“, терени и сгради, а също и наличности по банкови сметки. Целта на вливането била да се помогне на летищния комплекс  в Пловдив, който работи на загуба.

Подобна схемата вече е отиграна – държавните фирми, които оперираха летищата във Варна и Бургас – след концесионирането на двете морски аерогари изпразнените от дейност ЕАД-та бяха влети в „Летище Пловдив“.

Според министър Тодоров, само парите по сметките на „Летище София” ЕАД са били около 60 млн. лева, без да се брои стойността на другите активи. Тези средства ще помогнат на пловдивското летище да развива дейността си и да направи инвестиции в оборудването си. Транспортният министър каза, че в момента пловдивското летище трупа по около 1,5 млн. лева загуба годишно, които се покриват от държавата.

Служебният министър на транспорта обясни и че към пловдивското летище няма никакъв сериозен интерес за концесиониране, което значи, че в обозримо бъдеще то ще бъде стопанисвано от държавата.

Последната процедура за отдаване на концесия на пловдивското летище бе прекратена през този юни, след като за почти година и половина не се появи нито един кандидат.

Свързани теми

Предишна публикация
Летищата по света имат нужда от $2,4 трилиона
Следваща публикация
Wizz Air стартира полети от Пловдив
203 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню