Турски А330 опита да излети от рульожка в Ню Джърси

676 прочитания

Пътнически Еърбъс А330-300 на Turkish Airlines с регистрация TC-JNI, изпълняващ полет TK30 на 7 август от летище Нюарк за Истанбул направи опит за излитане от една от пътеките за рулиране на второто най-натоварено летище в метрополията на Ню Йорк.

Самолетът получил разрешение за излитане от полоса 22 дясна и пресечката с пътека W /уиски/, но вместо това пресякъл полосата и започнал разгонване на скорост за излитане по успоредната на полоса 22R пътека за рулиране P /папа/.

От кулата веднага прекратили излитането и информирали екипажа за грешката. Според записите прекратяването на излитането е станало при скорост малко над 90 възела. В последствие самолетът се върнал до предварителен старт на пътека за рулиране W, където престоял допълнително 49 минути, необходими за охлаждане на спирачките.

Със закъснение от около 100 минути самолетът излетял от първоначално указаната полоса и около 11 часа по-късно се приземил успешно в Истанбул. Инцидентът ще се разследва допълнително от американското бюро за разследване на произшествия в транспорта NTSB.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air стартира полети от Пловдив
Следваща публикация
GullivAir изпълни първия полет по линията София – Бургас и обратно
676 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Delta купи 20% от Latam

Американската авиокомпания разширява пазара си в Латинска Америка със сделката за 1,9 милиарда щатски долара,…
Меню