Самолет без регистрация се разби край село Мирково

795 прочитания

Лек самолет без регистрация се разби вчера, 14 август 2021 г., край пирдопското село Мирково. За това съобщиха от Министерство на транспорта.

От съобщението на транспортното ведомство се разбира, че около 19,50 часа машината е закачила електропровод за високо напрежение, след което се е сринал и е паднал до завод. Самолетът е разрушен, а намиращите се на борда му двама души са получили тежки наранявания и са откарани в болница.

„Веднага на мястото е пристигнал екип на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. След извършването на обстоен оглед е установено, че въздухоплавателното средство е без регистрационни знаци и не е вписано в регистъра. Предстои да бъде установено дали участниците в произшествието притежават валидни свидетелства за правоспособност за управление на свръх леки самолети.

Съгласно Закона за гражданското въздухоплаване, чл. 12 и чл. 5 от Регламент (ЕС) № 996/2010 на Европейския парламент и на Съвета, разследвания, свързани с безопасността на полетите, се извършват за регистрирани въздухоплавателни средства. В тази връзка Националният борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт няма да провежда разследване. Разследването на произшествието е поето от Националната следствена служба.”, се казва още в съобщението на транспортното министерство.

Според медийни публикации, намиращите се на борда са били криминално проявени. Травмите и на двамата са тежки.

На разпространените кадри се вижда, че машината най-вероятно е от модела Piper Colt. Няма яснота от къде е излетяла машината и каква е била целта на полета.

Свързани теми

Предишна публикация
GullivAir изпълни първия полет по линията София – Бургас и обратно
Следваща публикация
GullivAir стартира полети София – Бургас
795 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню