EASA – до 72ч пауза за екипажи след ваксинация

357 прочитания

Европейската агенция издаде препоръка към самолетните екипажи, ваксинирани срещу Ковид-19.

Европейската агенция за авиационна безопасност, EASA, препоръча изчакване от най-малко 48 часа за екипажи на многопилотни самолети и 72 часа за еднопилотни, след ваксинация срещу Ковид-19.

Предупредителната директива засяга всички пост-ваксинационни операции за професионални пилоти, като е продиктувана от неяснотата около отражението на височината на круизните ешелони, включително ниското налягане и намаленото съдържание на кислород, върху организма, който е още под влияние на ваксината и страничните й ефекти.

„За момента не разполагаме с ясни доказателства за отражението на условията в полет на голяма височина върху пост-ваксинационното състояние на организма и страничните ефекти от ваксината, нито за влиянието им върху способността на екипажите да изпълняват безопасно задълженията си в кокпита,“ се казва в официалната позиция на EASA.

Агенцията добавя, че с това не поставя под никакво съмнение ефективността и безопасността на ваксините и допълва, че към момента огромното мнозинство от съобщените от екипажи странични ефекти са минимални.

Препоръката се издава, тъй като ваксините за нови фармакологични продукти, за които все още липсват достатъчно изследвания и доказателства за влиянието им върху организма на терен и по-специално върху практикуването на пилотската професия при специфичните условия на круизен полет.

Европейската агенция по лекарства посочва, като възможни странични ефекти от ваксинацията:  леко повишена температура, замаяност, световъртеж, главоболие и потенциални тромбоемболитни събития. Според нея, те могат да се проявят в периода от 12 до 48 часа след ваксинацията и са валидни за всички налични препарати.

Свързани теми

Предишна публикация
Истории: Първи полет на първата жена-пилот на Конкорд
Следваща публикация
FAA препоръча инспекция на двигателите на А320neo
357 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню