EASA – до 72ч пауза за екипажи след ваксинация

353 прочитания

Европейската агенция издаде препоръка към самолетните екипажи, ваксинирани срещу Ковид-19.

Европейската агенция за авиационна безопасност, EASA, препоръча изчакване от най-малко 48 часа за екипажи на многопилотни самолети и 72 часа за еднопилотни, след ваксинация срещу Ковид-19.

Предупредителната директива засяга всички пост-ваксинационни операции за професионални пилоти, като е продиктувана от неяснотата около отражението на височината на круизните ешелони, включително ниското налягане и намаленото съдържание на кислород, върху организма, който е още под влияние на ваксината и страничните й ефекти.

„За момента не разполагаме с ясни доказателства за отражението на условията в полет на голяма височина върху пост-ваксинационното състояние на организма и страничните ефекти от ваксината, нито за влиянието им върху способността на екипажите да изпълняват безопасно задълженията си в кокпита,“ се казва в официалната позиция на EASA.

Агенцията добавя, че с това не поставя под никакво съмнение ефективността и безопасността на ваксините и допълва, че към момента огромното мнозинство от съобщените от екипажи странични ефекти са минимални.

Препоръката се издава, тъй като ваксините за нови фармакологични продукти, за които все още липсват достатъчно изследвания и доказателства за влиянието им върху организма на терен и по-специално върху практикуването на пилотската професия при специфичните условия на круизен полет.

Европейската агенция по лекарства посочва, като възможни странични ефекти от ваксинацията:  леко повишена температура, замаяност, световъртеж, главоболие и потенциални тромбоемболитни събития. Според нея, те могат да се проявят в периода от 12 до 48 часа след ваксинацията и са валидни за всички налични препарати.

Свързани теми

Предишна публикация
FAA препоръча инспекция на двигателите на А320neo
Следваща публикация
Истории: Първи полет на първата жена-пилот на Конкорд
353 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

LOT търси пилоти

Полската авиокомпания LOT обяви свободни места за втори пилоти на 787 Dreamliner, командири на Boeing…

Ryanair ще наеме 2000 пилоти до 3г

Най-голямата авиокомпания в Европа започва най-мащабното наемане на екипажи на континента. Ryanair има нужда от…

European Cirrus Rally 2021 в София

Летище София затвори една от страничните си пътеки за рулиране, за да приеме участниците в…
Меню