Лондон загуби статута си на най-свързан град

21 прочитания

Годишният доклад на Международната асоциация на авиокомпаниите /IATA/ разкрива тоталния срив в международната въздушна свързаност, като резултат от пандемията от Ковид-19. Към края на ноември 2020 са загубени над 7000 двупосочни връзки между градове в глобален мащаб, а Лондон губи титлата си на най-свързан с въздушни връзки град в света.

Според анализа на IATA броят на директно свързаните по въздух дестинации спада от 14 765 през 2020, в сравнение с 22 104 година по-рано. Това е първото намаление по този показател от глобалната финансова криза през 2007-2008.

Преди пандемията от Ковид-19 прогнозата бе за увеличение на броя на свързаните градове до над 23 000 през 2020 или почти двойно повече от преди 20 години.

Лондон, най-добре свързаният с въздушни връзки град в света през септември 2019 губи 67% от свързаността си за една година и се срива до 8-о място в класацията на IATA.

Така на върха на класацията се издига Шанхай, като първите четири най-свързани градове в света са китайски, заедно с Пекин, Гуанжоу и Ченгду, докато вътрешния пазар в страната е почти изцяло възстановен след първата глобална вълна на пандемията през март-май.

От началото на кризата Ню Йорк губи 66% от свързаността си, Токио – 65%, Бангкок – 81%, Хонг Конг – 80% и Сеул – 69%. В резултат на това и петте споменати градове излизат от челната десетка на класацията.

В доклада се посочва още, че в най-тежките месеци на кризата от март до май 2020, най-силно засегнатите региони са били Европа и Африка с 93% спад във въздушната свързаност. Колапсът в Латинска Америка е бил 91%, в Близкия Изток – 88%, Азия – 76% и Северна Америка 73%.

Свързани теми

Предишна публикация
Европа спира полетите до Великобритания, заради нов щам на вируса
Следваща публикация
easyJet ще таксува и за кабинни багажници
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Аерофлот планира 11 А350-900 до 2020

Групата на Аерофлот очаква нискоразходната Победа да бъде основния фактор на ръста на пътниците, съобщи…

Wizz Air Abu Dhabi – вече официално

Унгарският нискоразходен гигант Wizz Air обяви, че е сключила окончателно споразумение с партньора си Abu Dhabi…

Първа катастрофа с F-35

Американските въоръжени сили претърпяха първа катастрофа със суперскъпия си изтребител F-35. Инцидентът е с модела…

Amazon Air събира екип в Лайпциг

Авиокомпанията на лидера в онлайн търговията Amazon обяви, че оптимизира операциите си на летището Лайпциг-Хале…
Меню