FAA препоръча инспекция на двигателите на А320neo

180 прочитания

Директивата засяга определени серии на двигателите CFM Leap 1A

Американската Федерална авиационна администрация издаде директива за задължителна инспекция на турбината под високо налягане на определени серии от двигателите от ново поколение CFM Leap 1A.

Същината на проблема е, че пропуск в производствената верига за качество може да предизвика неконтролируем отказ на двигателя, според директивата, издадена на 25 март. В регулацията се казва, че поредица от ултравиолетови инспекции на обшивката на двигателя са показали отклонения в над 148 случая на турбинната степен на двигателя, поне 8 от които са достатъчно сериозни, за да предизвикат отказ.

В детайлите на директивата се казва също, че проблемът може да предизвика прегряване на уплътненията на турбината под високо налягане, в резултат на което да се стигне до неконтролируем отказ на ротора.

Двигателите на френския производител CFM Leap 1A задвижват всички самолети от семейството А320neo. Според FAA, този проблем се наблюдава в най-малко 20% от вече произведените мотори, като в САЩ засега са известни 8 случая.

Според CFM, директивата на FAA се отнася до известен на компанията проблем, който е бил адресиран по-рано през годината в извънреден сервизен бюлетин, изискващ инспекция на половината от двигателите от този модел в експлоатация и предвиждащ съответните стъпки за отстраняването му.

Свързани теми

Предишна публикация
EASA – до 72ч пауза за екипажи след ваксинация
Следваща публикация
Андора планира международно летище
180 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню