FAA препоръча инспекция на двигателите на А320neo

169 прочитания

Директивата засяга определени серии на двигателите CFM Leap 1A

Американската Федерална авиационна администрация издаде директива за задължителна инспекция на турбината под високо налягане на определени серии от двигателите от ново поколение CFM Leap 1A.

Същината на проблема е, че пропуск в производствената верига за качество може да предизвика неконтролируем отказ на двигателя, според директивата, издадена на 25 март. В регулацията се казва, че поредица от ултравиолетови инспекции на обшивката на двигателя са показали отклонения в над 148 случая на турбинната степен на двигателя, поне 8 от които са достатъчно сериозни, за да предизвикат отказ.

В детайлите на директивата се казва също, че проблемът може да предизвика прегряване на уплътненията на турбината под високо налягане, в резултат на което да се стигне до неконтролируем отказ на ротора.

Двигателите на френския производител CFM Leap 1A задвижват всички самолети от семейството А320neo. Според FAA, този проблем се наблюдава в най-малко 20% от вече произведените мотори, като в САЩ засега са известни 8 случая.

Според CFM, директивата на FAA се отнася до известен на компанията проблем, който е бил адресиран по-рано през годината в извънреден сервизен бюлетин, изискващ инспекция на половината от двигателите от този модел в експлоатация и предвиждащ съответните стъпки за отстраняването му.

Свързани теми

Предишна публикация
Андора планира международно летище
Следваща публикация
EASA – до 72ч пауза за екипажи след ваксинация
169 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

И Qantas се отказва от нови А380

Австралийският национален превозвач Qantas Airways съобщи, че официално канселира поръчката за още 8 самолета А380,…

IAG договори 50 Boeing 737 MAX

  Компанията-майка на British Airways подкрепи американският производител и потвърди ангажимента си за 200 самолета,…

Emirates пенсионира първи два А380

Emirates Airlines пенсионира първите си два суперджъмбо А380-800. Двата самолета ще бъдат складирани на летище…
Меню