И шефът на Луфтханза очаква тестове и ваксинации преди интерконтинентални полети

130 прочитания

Главният изпълнителен директор на Луфтханза Груп, Карстен Шпор е споделил пред Дойче Веле на 23 декември, че е много вероятно в най-скоро време от пътниците да се изисква представяне на негативен PCR тест или сертификат за ваксинация срещу Ковид-19 преди полети на дълги разстояния.

Според него, пътуващите по интерконтиненталните маршрути на германския национален превозвач /а и другите авиокомпании под негов контрол/, по всяка вероятност ще трябва да се тестват и/или ваксинират преди да се качат на самолета още в недалечното бъдеще.

Други превозвачи вече обявиха едната, другата или комбинация от двете мерки, като част от плановете си за възстановяване на пътуванията със самолет през следващата година. Сред тях за австралийската Qantas, която възнемерява да направи изискването за ваксинация задължително условия и Turkish Airlines, които въвеждат изискването за PCR тестване преди полет от 30 декември 2020.

Засега Луфтханза не възнамерява да въвежда тестовете, като задължително условие за пътуване на къси разстояния

Според Шпор, през първата фаза от въвеждането на новите мерки Луфтханза ще възприеме бързото тестване на летището, като първична мярка. На втория етап ще се въведе изискване за представяне на резултат от PCR тест или ваксинация. Той добави, че третата фаза вероятно ще предвижда отмяна на мерките или само сертификат за ваксинация за определени полети, когато в повечето държави се достигне необходимото ниво на имунитет.

Карстен Шпор добавя, че за разлика от Qantas Луфтханза засега не възнамерява да изисква представяне на сертификат за ваксинация преди качване на самолета за какъвто и да било полет и за момента няма намерение да насърчава подобна практика.

Луфтханза се възползва от предоставен от правителството мултимилиарден спасителен пакет, а според Шпор способността на компанията да контролира и бързо да ограничава разходите си е довела до наличието на близо EUR 10 милиарда достъпна ликвидност към края на ноември.

Свързани теми

Предишна публикация
Сбогом, Montenegro Airlines, 1994-2020
Следваща публикация
Проблеми с двигател на B737 MAX на Air Canada
130 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню