А380 – легендата продължава

84 прочитания

Emirates и Airbus сключиха спасително споразумение за програмата А380, благодарение на което производството на суперджъмбото ще продължи поне до 2020 година. Дългоочакваната добра новина за Airbus съобщиха на съвместен брифинг в Дубай главния продавач на европейския консорциум Джон Лийхи и президентът и CEO на Emirates Шейх Ахмед бин-Саид ал-Мактум. Агресивната стратегия на Лийхи, най-вероятно комбинирана със сериозни отстъпки в цената, дава резултат под формата на нови 36 броя А380 за най-големия му клиент.

Шейх Ахмед бин-Саид ал-Мактум и Джон Лийхи в Дубай. А380 е спасен - засега.

Шейх Ахмед бин-Саид ал-Мактум и Джон Лийхи в Дубай.
А380 е спасен – засега.

Засега сделката се изразява в Меморандум за разбирателство по придобиването на допълнителните машини, който може да се превърне в договор през следващите месеци. Той включва 20 твърди поръчки и 16 опции, които да бъдат изпълнени след 2020 година на цена от 16 милиарда долара.

Това трябва да внесе сериозно облекчение в редиците на европейския производител, който беше на път да обяви закриването на производството на А380 до 2 години, ако не бяха осигурени нови поръчки. Дали обаче намерението на Емирейтс ще събуди интереса към самолета и от други авиокомпании засега е силно съмнително. Емирейтс наскоро получи 100-я си А380 и е безапелационно най-големия клиент на този мегасамолет за свързване на мегаградове.

A380 излита от производствената база в Хамбург

A380 излита от производствената база в Хамбург

Емирейтс продължават да твърдят, че А380 е в основата на стратегията на авиокомпанията за устойчив растеж, разреждайки трафика на най-натоварените летища и осигуряване на постоянно затоварване на основния им хъб – мегалетището на Дубай. През последните 3 години няма други сериозни клиенти за двуетажния гигант, а Еърбъс упорито отказва да говори за разработване на нова, по-икономична версия на самолета, подобно на сериите Neo при А330 и А320.

Свързани теми

Предишна публикация
Norwegian над Атлантика за 05:13ч
Следваща публикация
IATA: Никога не е било по-евтино да се лети
84 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus се готви да представи A350-1000ULR

Докато световните авиокомпании все по-масово се радват на навлизането на олекотените композитни материали в самолетните…

GPS навърши 40 години

Тази седмица се навършват 40 години от първото успешно приемане на сигнал от Глобалната система…

Air France набира пилоти

Френската авиокомпания обяви прием на пилоти без опит за обучение, финансирано 100% от Air France.…
Меню