Европа спира полетите до Великобритания, заради нов щам на вируса

6 прочитания

Водещите държави от Европейския съюз спират полетите до Великобритания от днес, неделя 20 декември, след като британското правителство обяви, че нов, по-силен щам на Ковид-19 е извън контрол на острова.

Забрана за всички полети до Обединеното кралство влиза в сила от 20 декември в Нидерландия, след като страната съобщи за първи случай с новата мутация на вируса, която предизвика пълно затваряне на югоизточна Англия и Лондон.

Германия също въвежда забрана за полетите до острова, но ще имплементира поетапно в рамките на няколко дни.

Белгия и Италия също обявиха спиране на британските полети незебавно – т.е. от 20 декември. Забраната в Белгия е първоначално за 24 часа до изясняване на фактите и медицинската информация, но по всяка вероятност ще бъде удължена до най-малко 5 дни, колкото е спирането от страна на Италия.

Франция е свикала консултации с партньорите си в ЕС преди да обяви своето решение за потенциална забрана или допълнителни ограничения на полетите до Великобритания.

Според информацията, за която пишат Билд, Щерн, Гардиън, Фигаро и още много европейски издания, британски учени са установили новия щам още в края на септември, но информацията за вредите от него е достигнала Даунинг стрийт 10 едва в началото на декември.

Според тях, една от основните разлики е че новият щам е поне 70% по-заразен, предава се по-лесно и предизвиква по-дълготрайни последици.

Миналата седмица Европа се превърна в най-засегнатия от вируса регион в света с над 500 000 смъртни случая от общо над 1.6 милиона в света.

Свързани теми

Предишна публикация
Лондон загуби статута си на най-свързан град
Следваща публикация
Летище Виена отваря за 31 страни и ЕС
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню