Европа спира полетите до Великобритания, заради нов щам на вируса

70 прочитания

Водещите държави от Европейския съюз спират полетите до Великобритания от днес, неделя 20 декември, след като британското правителство обяви, че нов, по-силен щам на Ковид-19 е извън контрол на острова.

Забрана за всички полети до Обединеното кралство влиза в сила от 20 декември в Нидерландия, след като страната съобщи за първи случай с новата мутация на вируса, която предизвика пълно затваряне на югоизточна Англия и Лондон.

Германия също въвежда забрана за полетите до острова, но ще имплементира поетапно в рамките на няколко дни.

Белгия и Италия също обявиха спиране на британските полети незебавно – т.е. от 20 декември. Забраната в Белгия е първоначално за 24 часа до изясняване на фактите и медицинската информация, но по всяка вероятност ще бъде удължена до най-малко 5 дни, колкото е спирането от страна на Италия.

Франция е свикала консултации с партньорите си в ЕС преди да обяви своето решение за потенциална забрана или допълнителни ограничения на полетите до Великобритания.

Според информацията, за която пишат Билд, Щерн, Гардиън, Фигаро и още много европейски издания, британски учени са установили новия щам още в края на септември, но информацията за вредите от него е достигнала Даунинг стрийт 10 едва в началото на декември.

Според тях, една от основните разлики е че новият щам е поне 70% по-заразен, предава се по-лесно и предизвиква по-дълготрайни последици.

Миналата седмица Европа се превърна в най-засегнатия от вируса регион в света с над 500 000 смъртни случая от общо над 1.6 милиона в света.

Свързани теми

Предишна публикация
Лондон загуби статута си на най-свързан град
Следваща публикация
Летище Виена отваря за 31 страни и ЕС
70 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair си оставя вратичка за Airbus

Седмиците след Великденската ваканция ще са решаващи за летния график според Райънер. Лоукост авиокомпанията има…

FlyDubai разширява европейската мрежа

Близкоизточната авиокомпания добавя Катания, Малта, Неапол и Залцбург в мрежата си от май 2021г. Дубай-Катания-Малта-Дубай…
Меню