За първи път жени-стюардеси в Саудитска Арабия

118 прочитания

За първи път в историята си саудитската национална авиокомпания отвори вратите си за наемането на жени за стюардеси на борда. Авиокомпанията Saudia обяви на 22 декември, че организира конкурс за наемане на жени-стюардеси, като условията са да имат завършено средно образование и да са на възраст между 20 и 30 години с необходимото ниво на владеене на английски език.

Още едно условие е „теглото им да бъде пропорционално на ръста, в съответствие със стандартите на Saudia Airlines,“ пише в официалното прессъобщение по темата. Последното условие е успешното преминаване на медицинска комисия, което е стандартно за всички авиокомпании.

Авиокомпанията Саудия е трета в Близкия изток по обем на приходите, след Emirates и Qatar Airways.

Решението на авиокомпанията не може да е взето без благословията на саудитското правителство, което преди няколко години предприе мащабни реформи, включващи реинтеграцията на жените в активния обществен и икономически живот, включително с изравняването на правата им с тези на мъжете в рамките на следващите 5 години до 2025.

Saudi Arabian Airlines, както е официалното име на авиокомпанията, разполага с флот от близо 150 самолета, вариращи от Боинг 747-400 и 777-300, до Еърбъс А330-300 и А320

Първата подобна стъпка беше разрешението жените да шофират автомобили, последвано от това да заемат средни управленски позиции в държавни и частни бизнеси.

В съобщението на авиокомпанията се казва, че най-малко 200 жени, отговарящи на горните критерии, ще бъдат наети на работа от превозвача през следващите 2 години.

Свързани теми

Предишна публикация
Eurocontrol залага 50% връщане на нормалния трафик до февруари
Следваща публикация
Alaska поръча още 23 B737 MAX
118 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню