Последният летящ МиГ-17 се продава

734 прочитания
В САЩ се продава последният известен в света и годен за летене изтребител МиГ-17. Той е частна собственост и сегашният му собственик е прекарал 15 години в работа по възстановяването на самолета до летящ статус.

Той е Джон Бланшет, бивш инженер от Дженеръл Моторс и офицер от американските ВМС със страст към реновирането на исторически бойни птици. Въпросният МиГ-17 е „спасен“ от депо за индустриални отпадъци в Полша през 1993-а. В продължение на 15 години Бланшет успява да превърне купчината старо желязо в единствения в света експонат от този модел самолет, при това напълно годен за летене. Неговият МиГ се превърна в звезда по авиошоута в САЩ и по света през последните години, защото отново лети така, както при създаването си преди повече от шест десетилетия. Днес, възстановения МиГ-17PF може безопасно да изпълни цяла аеробатична програма, включително тоно и завои с претоварване от над 8G.

Вижте видео от кокпита на МиГ-17PF по време на авиошоуто Thunder of Niagara през 2015:

МиГ-17 е подобрена версия на оригиналните МиГ-15, които изпълняваха бойно дежурство във ВВС на Съветския съюз и на Северна Корея през 50-те години на миналия век. Това е и първият съветски изтребител, способен да лети при минимални метеорологични условия и през нощта. МиГ-17PF се използва и от северновиетнамските ВВС срещу американските бойни самолети по време на Виетнамската война.

Разполагащ с превъзходни характеристики за скорост и маневреност МиГ-17 са достоен и опасен противник за американските F-4 Фантом II. Въпреки че самолетът не може да мине звуковата бариера, благодарение на вградения форсаж може да се приближи достатъчно близко до скоростта на звука. МиГ-17 остават на въоръжение в съветските ВВС и тези на някои от техните съюзници до средата на 60-те години, когато са заменени от новото поколение МиГ-21.

„Това е най-големият проект в живота ми,“ казва Бланшет. „Изключително горд съм с това, което успях да постигна с този самолет и се надявам той да предостави също количество удовлетворение на следващия собственик,“ се казва в обявата за продажбата на самолета, публикувана в Елмира, щата Ню Йорк. Не се споменава цената, на която бъдещият горд собственик може да придобие този исторически екземпляр.

Свързани теми

Предишна публикация
Въздушен парад в Париж за 14 юли
Следваща публикация
Човекът с най-големите частни ВВС в света
734 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lufthansa преговаря за част от TAP

Германската Lufthansa започна преговори за изкупуване на част от капитала на конкурента си TAP Air…

Демонстрации на Графа

Демонстрации на военни способности на българските Военновъздушни сили с участието и на военнослужещи от 68-ма…

Ryanair си оставя вратичка за Airbus

Седмиците след Великденската ваканция ще са решаващи за летния график според Райънер. Лоукост авиокомпанията има…
Меню