Alaska поръча още 23 B737 MAX

25 прочитания

Американската Alaska Airlines и Boeing подписаха нов договор за доставката на допълнителни 23 броя Боинг 737 MAX-9, с което общия брой на поръчаните от компанията самолети от семейството става 120.

Договорът е подписан на 22 декември, като 9 от самолетите ще бъдат доставени в рамките на няколко месеца, защото са някои от вече произведените т.нар. „бели опашки“, съобщава The Seattle Times.

Договорът беше подписан от Изпълнителните директори на двете компании на специална церемония в Сиатъл

Новата поръчка потвърждава намерението на Аляска Еърлайнс да се превърне в изцяло Боинг оператор, след като се освободи от наследените след покупката на Virgin America Еърбъс А319/320 до средата на 2023 година. Засега авиокомпанията ще задържи и продължи да оперира единствено 10 новодоставени на Върджин А321neo.

Новината дойде в деня, в който и Европейската агенция за авиационна безопасност EASA поднови сертификатът за летателна годност на 737 МАХ и даде зелена светлина за използването на самолетите от този тип в Европа. По-рано през декември и европейския нискоразходен превозвач Райънеър сключи допълнителен договор с Боинг за поръчка на още 35 самолета 737 МАХ-200.

С новия договор общия брой 737 МАХ-9 във флота на Аляска ще е 60 самолета, а останалите 60 ще са 737 МАХ-8. Поне половината от тях са договорени на лизинг чрез компанията ALC – Air Lease Co.

Свързани теми

Предишна публикация
За първи път жени-стюардеси в Саудитска Арабия
Следваща публикация
Alitalia се възражда с половината от флота и служителите си
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сбогом, Air Berlin!

27 октомври 2017, 21:46 – на летище Тегел в Берлин каца последният полет на Air…

Новият Bombardier Learjet 75 Liberty

Канадската самолетостроителна компания Bombardier представи на 9 юли новият си бизнес-джет – Learjet 75 Liberty.…
Меню