Авиокомпаниите призоваха за COVID тестове преди всички международни полети

35 прочитания

Глобалните асоциации на авиокомпаниите призоваха за преминаване към бързи тестове за COVID-19 за всички пътници по международни полети, с които да се заменят карантинните мерки налагани по различно време и в различна степен от различните държави.

Според авиокомпаниите, бързи антигенни тестове, които да бъдат сертифицирани за използване от немедицински персонал ще са достъпни масово на пазара „в рамките на седмици“, след което могат да се превърнат в стандартен метод за тестване на пътниците преди полет.

Обръщението на авиокомпаниите беше подкрепено от генералния директор на Международната асоциация на авиокомпаниите (IATA) Александър Де Жуниак по време на онлайн брифинг на 27 септември. Той потвърди, че желанието на авиокомпаниите е да се премахнат хаотичните рестрикции за пътуване, налагани от различните правителства, които са основната пречка пред ускореното възстановяване на пътуванията със самолет. Особено в Европа, където ситуацията отново бързо ескалира, превозвачите са изправени пред реална опасност от втора вълна на финансова несъстоятелност през зимния сезон.

Според Жуниак, съвсем скоро ще са достъпни тестове на цена под $7, с които авиокомпаниите ще могат да преодолеят ограниченията и бруталния срив на резервациите, ако ICAO и другите международни организации ги одобрят.

Разбира се, Жуниак не пропусна да отбележи, че тестовете за антитела са по-ненадеждни от контролираните PCR, генетични и молекулярни тестове, но „авиационната индустрия просто не може да си позволи да чака повече.“

Според директора на IATA, тестовете трябва да се заплащат от правителствата или по силата на други договрки между правителства и авиокомпании, но да не представляват допълнителна тежест за пътуващите.

Свързани теми

Предишна публикация
Електрически регионален самолет от шведската Heart Aerospace
Следваща публикация
Azul започва карго полети с Embraer E195
35 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair гледа към Африка

Лоукост превозвачът създава група авиокомпании в Малта. Ryanair прие да създаде базирана в Малта авиокомпания…

Ryanair набира пилоти за София

Warsaw Aviation набира пилоти за B737 за полското подразделение на Ryanair Group, авиокомпания Buzz. Търсят…
Меню