Airbus обмисля намаление на работното време във Франция

14 прочитания

Генералният директор на Еърбъс, Гийом Фори каза, че ситуацията в индустрията се е влошила повече от очакваното през периода на летните пътувания.

„Авиацията днес е изправена пред риска границите да останат затворени и влиятелни гласове в Европа призовават за постоянни ограничения на полетите”, написа Фори.

„Авиоиндустрията поддържа 80 милиона работни места по света, включващи и туристическия сектор – веригата ни за доставка, авиокомпании, летища и много други. Затварянето на границите и отмяната на полети означава, че семействата остават разделени по света, без да могат да съберат, което показва как авиацията се превърна в основа на живота на много хора”.

Фори каза в интервю за RTL от 22 септември, че Airbus ще съкрати 15000 работни места, една трета от които във Франция.

По-рано тази година компанията обяви 1700 съкращения във Великобритания, и значително повече – около 10000 общо във Франция и Германия.

Фори поиска съгласието на служителите за намаляване на работното време и използването на други инструменти, за да се намали броя на съкращенията, съобщи Блумбърг, позовавайки се на вътрешна кореспонденция от директора Човешки ресурси Доналд Фрати. Съкращенията биха позволили на се запазят хората с опит, за да рестартира производството на самолети при нива, подобни на миналогодишните през 2023 и 2025, казва Фрати.

Ако бъдат одобрени, мерките за намалено работно време ще влязат в сила от 1 януари. Частичната безработица във Франция бе удължена за всички работещи до края на тази година.

Съветът на работниците в Airbus трябва да реши дали да подкрепи плана на 15 октомври.

Над 3500 служители на Airbus във Франция вече са потвърдили ранно пенсиониране по данни на компанията.

Свързани теми

Предишна публикация
Електрически регионален самолет от шведската Heart Aerospace
Следваща публикация
EASA ще вдигне забраната за полети на 737 Max през ноември
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Aribus доставиха 1500-ния A330

Airbus се присъединиха към клуба на самолетостроители доставили повече от 1500 широкофюзелажни машини от един…
Меню