EASA ще вдигне забраната за полети на 737 Max през ноември

30 прочитания

Европейската агенция за авиационна безопасност EASA вероятно ще даде разрешение за възобновяване на полетите с Boeing 737 Max през ноември. Това е заявил шефът на агенцията, цитиран от Reuters.

„За първи път от година и половина, мога да заявя, че се вижда края по работата по 737 Max”, казва Патрик Ки, изпълнителен директор на EASA.

Според него, EASA ще вдигне забраната за провеждане на търговски полети скоро след като това направи щатската агенция FAA, което се очаквало през ноември. Ки, обаче уточнява, че националните регулаторни органи на всяка отделна европейска страна трябва да дадат отделно разрешение. Това можело да отнеме допълнително време.

„Целим се в ноември”, казва той, кога е запитан, кога ще бъде вдигната забраната за полети.

Според Ки, Китай вероятно ще вдигне забраната по-късно.

EASA и FAA имаха сериозни търкания около това как да бъде сертифициран отново Boeing 737 Max в светлината на двете фатални катастрофи с типа през 2018 и 2019 г. Ки сега казва, че различията са били изгладени.

Изводите от двете катастрофи показват, че причините за тях са сходни и налагат цялостна преработка на софтуера на Boeing 737 Max. От американския самолетостроител предприеха дълга процедура за преработка на софтуера и през това лято стартира съвместната сертификационна кампания между EASA, FAA и канадските регулаторни органи.

Полетите с Boeing 737 Max бяха спрени в началото на март 2019 г. Паралелно с това бяха спрени и доставките на готовите самолети от типа, което принуди Boeing да трупа построени самолети. Компанията първоначално намали темпа на производство, след това директно го спря между януари и май 2020 г. Междувременно Boeing е загубил вече близо 1000 поръчки за модела, като кризата около COVID-19 само ще влоши ситуацията.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus обмисля намаление на работното време във Франция
Следваща публикация
Сглобиха последния Airbus A380
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing с първа поръчка за годината

Японската авиокомпания ANA си поръча 20 самолета 787 Dreamliner. Японският превозвач обаче пренебрегна двигателите на…
Меню