Boeing потвърди за четвърти производствен проблем със 787 – вертикалния стабилизатор

116 прочитания

Boeing потвърди за откриването на четвърти поред производствен проблем с двумоторния 787, този път засягащ вертикалния стабилизатор на Дриймлайнъра.

Най-новият дефект от поредицата обяви официално през последните няколко седмици отново засяга нестандартните хлабини, или шимита, и техните подложки, които осигуряват структурната цялост на корпуса и вписването в определените лимити за цялост на сглобката между отделни компоненти на конструкцията. Боинг потвърди, че знае за този проблем от края на 2019-а.

В официалното съобщение на компанията, цитирано от AWAST се казва, че „Боинг знае за проблема и предприел мерки за ограничаването му при всички самолети в производство.“

„Работим активно с Федералната авиационна администрация за проверка и отстраняване на потенциални проблеми и в активния флот. Очакваме, че това ще изисква еднократна проверка по време на редовните сервизни проверки,“ допълва Боинг.

Осемтте приземени машини са от моделите 787-9 и -10

Новият проблем с вертикалния стабилизатор е съобщен първо от радио КОМО в Сиатъл, малко след като компанията беше принудена да си признае за други 3 производствени дефекта при 787 – два от тях при сглобката на основни компоненти от фюзелажа и един при хоризонталния стабилизатор. Всичките са свързани с проблеми в изолацията и пълнежа на хлабините. Още един проблем с фюзелажа се отнася до гладкостта на композитната структура в долната част на корпуса.

Според Боинг, нито един от тези проблеми не представлява директна заплаха за безопасността на полетите, но в определени случаи наличието на два от тези дефекти в един самолет го прави негоден за летателни операции до отстраняването им, тъй като застрашава целостта на конструкцията при нормални оперативни претоварвания.

Това доведе до спирането от експлоатация на общо 8 самолета произведени през последните 3 години, които бяха приземени за незабавна проверка.

Боинг подчертава, че FAA е информирана веднага при откриването на проблемите и производителя работи със своите клиенти-авиокомпании по график за проверка и отстраняване на потенциалните дефекти.

снимки: Boeing

Свързани теми

Предишна публикация
EASA завърши изпитанията на Boeing 737 MAX
Следваща публикация
Сделката за продажба на Asiana Airlines се провали
116 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Alitalia намалява маршрути и флот

Новият администратор на Alitalia информира синдикатите за планираното намаление на операциите на италианския превозвач. Самолетите…

Latecoere мина под американски флаг

Френският производител на самолетно оборудване, Latecoere, наследник на легендарната Aeropostale, мина под американски флаг, съобщиха…

Нова птица в небето – Air Belgium

Създаването на нови нискоразходни превозвачи се превърна в модерна тенденция. Създаването на презокеански нискоразходни превозвачи…
Меню