Lufthansa преговаря за част от TAP

13 прочитания

Германската Lufthansa започна преговори за изкупуване на част от капитала на конкурента си TAP Air Portugal от основния му частен акционер, Дейвид Нийлман, съобщава Jornal de Negociosа.

Американският предприемач е основен частен акционер в португалската авиокомпания, основател на JetBlue, който обяви през февруари името на новата си авиокомпания Breeze Airways, която ще лети с Airbus А220.

Говорителят на Lufthansa отказа да коментира съобщението като „спекулации на медиите”. TAP също не коментира.

TAP е 50% собственост на държавата, 5% на служителите и 45% на Atlantic Gateway, частен консорциум, създаден от Дейвид Нийлман и португалския му съдружник Умберто Педроса. В края на ноември Нийлман отхвърли слуховете, че иска да се освободи от дела си в TAP поради разногласия с португалската държава, докато медиите съобщаваха, че е потърсил Lufthansa, British Airways и Air France, за да предизвика потенциален интерес.

Нийлман и правителството на социалистите в Португалия са на различно мнение за TAP. Правителството не приема намеренията на предприемача да пусне компанията на борсата и се тревожи, че инвестиционната политика не носи положителни резултати.

Миналата седмица португалската авиокомпания обяви, че за 2019г. излиза на червено със 105 милиона евро загуба. TAP обясни резултата си с подновяването на флота.

Държавата предупреди авиокомпанията да не раздава премии въпреки загубите.

TAP лети с А330-900neo /19 самолета/, A321-200LR /4/, A321-200neo /8/, A320-200neo /7/, A320, A319, ATR 72-600, Embraer 190, 195,  по 80 дестинации в 30 страни, включително до Европа, Южна Америка, Африка и Северна Америка.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Alitalia намалява маршрути и флот
Следваща публикация
SunExpress увеличава капацитета през 2020г.
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

BER може да отвори през 2020

Операторът на берлинското летище Бранденбург потвърди готовност да завърши мегапроекта догодина. В отчета си за…

100-тен Airbus за Wizz Air

Wizz Air получи своя самолет номер 100 от семейството на Airbus. Машината е от класическите…

Aigle Azur спря полети

Съдът обяви ликвидация на Aigle Azur. Нейните 1150 служители ще бъдат освободени. Министърът на транспорта…
Меню