Lufthansa преговаря за част от TAP

8 прочитания

Германската Lufthansa започна преговори за изкупуване на част от капитала на конкурента си TAP Air Portugal от основния му частен акционер, Дейвид Нийлман, съобщава Jornal de Negociosа.

Американският предприемач е основен частен акционер в португалската авиокомпания, основател на JetBlue, който обяви през февруари името на новата си авиокомпания Breeze Airways, която ще лети с Airbus А220.

Говорителят на Lufthansa отказа да коментира съобщението като „спекулации на медиите”. TAP също не коментира.

TAP е 50% собственост на държавата, 5% на служителите и 45% на Atlantic Gateway, частен консорциум, създаден от Дейвид Нийлман и португалския му съдружник Умберто Педроса. В края на ноември Нийлман отхвърли слуховете, че иска да се освободи от дела си в TAP поради разногласия с португалската държава, докато медиите съобщаваха, че е потърсил Lufthansa, British Airways и Air France, за да предизвика потенциален интерес.

Нийлман и правителството на социалистите в Португалия са на различно мнение за TAP. Правителството не приема намеренията на предприемача да пусне компанията на борсата и се тревожи, че инвестиционната политика не носи положителни резултати.

Миналата седмица португалската авиокомпания обяви, че за 2019г. излиза на червено със 105 милиона евро загуба. TAP обясни резултата си с подновяването на флота.

Държавата предупреди авиокомпанията да не раздава премии въпреки загубите.

TAP лети с А330-900neo /19 самолета/, A321-200LR /4/, A321-200neo /8/, A320-200neo /7/, A320, A319, ATR 72-600, Embraer 190, 195,  по 80 дестинации в 30 страни, включително до Европа, Южна Америка, Африка и Северна Америка.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Alitalia намалява маршрути и флот
Следваща публикация
SunExpress увеличава капацитета през 2020г.
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus представи A321XLR

Европейският консорциум Еърбъс представи на авиосалона в Бурже най-новия си модел – A321XLR от семейството…
Меню