Lufthansa преговаря за част от TAP

11 прочитания

Германската Lufthansa започна преговори за изкупуване на част от капитала на конкурента си TAP Air Portugal от основния му частен акционер, Дейвид Нийлман, съобщава Jornal de Negociosа.

Американският предприемач е основен частен акционер в португалската авиокомпания, основател на JetBlue, който обяви през февруари името на новата си авиокомпания Breeze Airways, която ще лети с Airbus А220.

Говорителят на Lufthansa отказа да коментира съобщението като „спекулации на медиите”. TAP също не коментира.

TAP е 50% собственост на държавата, 5% на служителите и 45% на Atlantic Gateway, частен консорциум, създаден от Дейвид Нийлман и португалския му съдружник Умберто Педроса. В края на ноември Нийлман отхвърли слуховете, че иска да се освободи от дела си в TAP поради разногласия с португалската държава, докато медиите съобщаваха, че е потърсил Lufthansa, British Airways и Air France, за да предизвика потенциален интерес.

Нийлман и правителството на социалистите в Португалия са на различно мнение за TAP. Правителството не приема намеренията на предприемача да пусне компанията на борсата и се тревожи, че инвестиционната политика не носи положителни резултати.

Миналата седмица португалската авиокомпания обяви, че за 2019г. излиза на червено със 105 милиона евро загуба. TAP обясни резултата си с подновяването на флота.

Държавата предупреди авиокомпанията да не раздава премии въпреки загубите.

TAP лети с А330-900neo /19 самолета/, A321-200LR /4/, A321-200neo /8/, A320-200neo /7/, A320, A319, ATR 72-600, Embraer 190, 195,  по 80 дестинации в 30 страни, включително до Европа, Южна Америка, Африка и Северна Америка.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Alitalia намалява маршрути и флот
Следваща публикация
SunExpress увеличава капацитета през 2020г.
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нова птица в небето – Air Belgium

Създаването на нови нискоразходни превозвачи се превърна в модерна тенденция. Създаването на презокеански нискоразходни превозвачи…

ЕК пак разследва заем за Alitalia

Европейската комисия ще разследва задълбочено държавния заем от 400 милиона евро за италианската авиокомпания Alitalia,…
Меню