Шьонефелд става част от новото летище Берлин Бранденбург

740 прочитания
Летище Шьонефелд в Източен Берлин ще стане част от новия летищен комплекс на германската столица, който ще заработи официално през октомври, след над 10-годишно отлагане.

Летище Берлин Бранденбург е готово от близо десетилетие, но докато по света бяха открити много нови авиационни хъбове, един от най-скъпите инфраструктурни проекти в Германия стана обект на унизителни критики, заради безкрайните дефекти и проблеми, които на няколко пъти осуетяваха официалното му откриване. Според Билд официалния старт на новото летище ще бъде на 30 октомври, като намиращото се в непосредствена близост и споделящо същата полоса за излитане и кацане летище Шьонефелд на бившия Източен Берлин ще стане официално част от комплекса.

По време на пандемията все още нефункциониращото ново летище се превърна в идеално място за паркиране на приземената германска авиация

По време на пандемията все още нефункциониращото ново летище се превърна в идеално място за паркиране на приземената германска авиация

През последните години Шьонефелд успя да поеме голяма част от берлинския трафик, заедно с другото основно летище Тегел, което страда от недостатъчен капацитет. И двата комплекса бяха многократно разширявани с нови „временни“ терминали, но въпреки това Берлин остана единствената западноевропейска столица без качествен авиационен и трансферен хъб във всички години след обединението на Германия.

Сега, предвид фактът, че Шьонефелед и Бранденбург ще продължат да споделят единствената готова писта на новото летище /от предвидените две и почти построената втора такава/, според международните правила и процедури ще е невъзможно двата терминала да продължат да използват различни идентификационни кодове.

Досегашното териториално разпределение на летището по кодове

Досегашното териториално разпределение на летището по кодове

Със стартирането на операциите от новото летище обаче, Тегел ще затвори врати и това открива възможност за сливането на двата източни терминала и преминаването им в единна идентичност. Така, вместо да използва идентичността на Шьонефелед със стария код SXF новото летище официално ще се ребрандира под името Берлин Бранденбург „Вили Бранд“ и ще използва кода BER, който и без това е по-подходящ предвид името на града.

Следователно с влизането в сила на зимното разписание от 25 октомври, според изискванията на IATA и ICAO, обединеното вече летище ще бъде разпознавано с кода BER. Паралелно ще се случи и преразпределение на пълномощията, обслужваните авиокомпании и официалните наименования на терминалите, като новият ще бъде Терминал 1, а старите терминали на Шьонефелед ще станат Терминал 5. Собственикът на комплекса вече е в процес и по външно и вътрешно ребрандиране на летището. Засега не е ясно кои части ще се превърнат в последствие в терминали от 2 до 4, но мастър-плана на новото летище предвижда и бъдещи разширения, включително пускането в експлоатация на втората паралелна писта до края на 2021 година.

Претоварените летища на Берлин най-после ще могат да поемат глътка въздух

Претоварените летища на Берлин най-после ще могат да поемат глътка въздух

Новото летище е свързано с директна железопътна линия до центъра на града и ще разполага с над 10 пъти повече паркоместа за автомобили. Първоначално капацитетът му е разчетен за над 40 милиона пътници годишно, което с близо 35% повече от общия капацитет на двете съществуващи летища в Берлин. Плановете за развитие предвиждат капацитетът да бъде увеличен до 60 милиона пътници годишно в рамките на следващите 5 години, допълва Билд.

Свързани теми

Предишна публикация
8 Боинга 787 приземени, заради структурни проблеми
Следваща публикация
United обяви най-масовите съкращения в 94-годишната си история
740 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

И Monarch Airlines е пред банкрут

Петата по големина авиокомпания във Великобритания, Monarch Airlines е пред колапс, съобщават британски медии и…

Последно кацане за Alitalia

На днешния 14 октомври 2021 италианският национален превозвач Alitalia ще изпълни последния си полет, преди…

Собственикът на LOT купува Condor

Германската авиокомпания обяви, че сделката с LOT й осигурява „бъдещето в дългосрочен план”. Ралф Текентруп,…
Меню