Airbus се отказа от субсидията за А350

42 прочитания
Airbus обяви, че ще спазва всички правила на Световната Търговска Организация /СТО/ и ще промени условията в договорите за А350, за да може САЩ да вдигнат митата от ЕС.

Airbus отстъпи в търговския спор с Boeing, като се съгласи да се откаже от субсидиите за А350, с което да отнеме на САЩ основанията за мита срещу ЕС.

Производителят съобщи на 24 юли, че индексът за оценка на риска и лихвите в договорите ще бъдат коригирани по правилата на Световната търговска организация. След това Airbus ще спазва вече всички нареждания на СТО.

Миналата година САЩ получи разрешение да наложи мита за 7,5 милиарда щатски долара на продукти, внос от ЕС – от френски вина до италиански сирена и шотландско уиски, заради незаконната помощ за Airbus.

В изявлението си директорът на европейския консорциум Гийом Фюри каза, че „Airbus не остави непроверена нито една възможност”.

Промените няма да сложат автоматично край на търговския спор, нито ще откажат САЩ от митата, защото сега ЕС трябва да поиска от СТО да провери дали изискванията са спазени както трябва.

Тази проверка може да отнеме година или повече.

Съобщението на Airbus предизвика реакции в ЕС. Търговският комисар Фил Хоган настоя ЕС да вдигне незабавно „неоправданите мита”.

През октомври Световната търговска организация реши, че европейските субсидии за производството на двата широкофюзелажни самолета А350 и вече спреният от производство А380 вредят на продажбите на Boeing.

Субсидията се прави чрез договори с правителствата /например Франция и Испания/ за изплащане на допълнителни средства за изпълнение /Launch Air Contracts/ и в момента се прилагат за А350.

Свързани теми

Предишна публикация
Извънредна директива за паркираните Боинг 737 в САЩ
Следваща публикация
Boeing се разколеба за MRO
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню