Боинг започва полетите по ресертифициране на 737 MAX

20 прочитания
Американският производител ще изпълни първи полети от програмата по ресертифициране на злополучните серии Boeing 737 MAX през юни, съобщават източници от компанията, цитирани от CNBC.

Самолетите от този тип са приземени за неустановено време вече повече от година, след двата фатални инцидента в Индонезия и Етиопия със машини от този тип.

Очаква се да бъдат изпълнени повече от 1 един полета в рамките на няколко дни. Според източниците, компанията е подготвила подробен план, с който иска да демонстрира, че подобренията по софтуера на MAX ще позволи на самолетите да оперират безопасно във всевъзможни сценарии.

Източниците са пожелали анонимност, защото от Боинг не им се позволява да говорят публично по темата.

Още в края на май Боинг поднови производството на 737 MAX, който е приземен от март 2019 в резултат от двете катастрофи, при които загинаха 346 души. Производството беше спряно през януари 2020 заради корона-пандемията, но и заради преустановените поръчки за новия самолет.

Федералната авиационна администрация на САЩ /FAA/ засега отказва коментар относно предвидените полети по ресертификация на типа, но и не отрича, че такива са планирани за юни.

Връщането на 737 MAX отне много повече време от очакваното, което се отрази силно негативно върху пазарното позициониране и репутацията на Боинг. Компанията е на път да получи сериозна финансова помощ от федералното правителство на САЩ, за да оцелее след натрупването на негативни събития и отражението им върху пазарното й представяне.

Свързани теми

Предишна публикация
WOW Air се възроди в карго авиокомпания
Следваща публикация
Boeing ще продължи да произвежда 747
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа на C-130 Херкулес в САЩ

Военнотранспортен самолет С-130 Херкулес от 156-а въздушна транспортна бригада от Пуерто Рико катастрофира в близост до…

Boeing спря работа в района на Сиатъл

Американският гигант в аерокосмическата индустрия обяви двуседмично спиране на производството в района на Сиатъл заради…
Меню