Азербайджан се отваря за авиокомпании от 40 страни

38 прочитания

Новите правила ще действат от 1 януари 2020г за летищата Гайдар Алиев в Баку, Нахчъван, Ганджа, Габала, Ланкаран и Закатала, съобщи Azal.

За пръв път в историята на гражданската авиация в Азебрайджан се предоставят Петата и седмата свобода за 40 страни в Европа, Северна Америка, Австралия и ЮИ Азия, включително и България.

По този начин страната разчита да привлече повече чуждестранни туристи и трафик.

Правата предоставяни на авиокомпаниите на съответната страна да влиза и каца във въздушното пространство на друга и са най-големите, предоставяни на чуждестранни авиокомпании в Азербайджан досега.

Петата свобода е правото на чужди авиокомпании да летят през азербайджански летища до трети страни като свалят и качват пътници.

Седмата свобода позволява на авиокомпании да летят между две чужди страни, без да кацат в страната на регистрация.

Досега тези права се предоставяха индивидуално.

Снимка: Летище Баку

Снимка: Летище Баку

От 1 януари те ще се отнасят за полети от Баку до Франция, Италия, Германия, Австрия, Испания, Гърция, Чехия, Белгия, Холандия, Дания, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Финландия, Швейцария, Швеция, Естония, Ирландия, Исландия, Латвия, Литва, Люксембург, Северна Македония, Малта, България, Грузия, САЩ, Япония, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Мианмар, Бангладеш, Южна Корея, Малайзия и Австралия.

Новият режим предвижда и 100% намаление на летищните такси за нови авиокомпании от тези страни и ще действа 1г от 1 януари 2020.

Втората година намалението ще бъде 70%, третата – 50% и четвъртата – 30%, съобщи AZAL.

За 11 месеца през 2019 летищата на Азербайджан обслужиха 5 милиона пътници, 6% повече от предишната година. Баку прие 4 милиона.

baku_airport_aerial_01

 

Свързани теми

Предишна публикация
Как Карлос Гон избяга през две летища
Следваща публикация
Очакван 5% ръст в Източна Европа през 2020г
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Зимни препятствия по пистата

В сезона на студа, леда и снежните виелици, много по-често виждаме допълнително оборудване и хора…
Меню