Easy, Wizz, Aegean сред първите подписали новите мерки на EASA

12 прочитания
Aegean Airlines, Wizz Air и Easyjet са сред първите европейски авиокомпании, които подписаха нов протокол на Европейската агенция за авиационна сигурност /EASA/ за безопасното възстановяване на търговските полети на континента след коронакризата.

Трите авиокомпании обещаха да работят с националните власти за бързото въвеждане на мерките на борда. Седем европейски летища и летищни оператора също подписаха протокола. Сред тях са испанската AENA, германската Фрапорт, летищата Париж-Роаси и Ница във Франция, Брюксел, Милано и Атина.

„Тези летища и авиокомпании ще са водещи в прилагането на новите мерки и ще споделят резултатите с всички останали,“ каза директорът на ЕАСА Патрик Ки в официално съобщение на агенцията.

ЕАСА публикува съвместния протокол, заедно с Европейския център за контрол и превенция на заболяванията на 21 май. В него се говори за цялостен и прагматичен подход в 6 фази за възстановяването на трафика и услугите, като главното е, че се признават различните приоритети между авиокомпании, летища и индивидуални оператори.

Той предвижда „значителни промени“ в процедурите на авиокомпаниите и летищата за физическо дистанциране на пътниците и превенция на рисковите фактори там, където това е невъзможно. Пътници и екипажи трябва да носят предпазни маски по време на цялото пътуване, още от влизането в терминалите на летищата и да поддържат висока хигиена през цялото пътуване. ЕАСА препоръчва на всички авиокомпании да въведат основните общи мерки, като допуска индивидуални различия по места, но без да се отклоняват от общата практика.

Свързани теми

Предишна публикация
ADP изгуби 98% от оборота от пандемията
Следваща публикация
Великобритания въвежда 14 дни карантина за пристигащи от 8 юни
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

EASA, FAA сертифицираха A330-800

На 13 февруари 2020г. европейският и американският регулатор дадоха сертификат на А330-800 след успешно премината…

Lufthansa основа нова компания: Ocean

След като си осигури финансово бъдещето, германската авиационна група съобщи за Cirium, че очаква сертификата…
Меню